Brevoort Estate en omgeving. Foto: www.mcny.org

Brevoort Estate en omgeving. Foto: www.mcny.org

Brevoort in New York

Bredevoortse sporen in en rond the Big Apple

Door Jos Wessels

BREDEVOORT/NEW YORK - Remco Neerhof uit Aalten was op vakantie in New York en zag in stadsdeel Brooklyn ineens het straatnaambord ‘Brevoort Place’. Dat zal toch niet iets te maken hebben met het Gelderse Bredevoort?, schoot het door hem heen. Maar het lijntje van het stadje Bredevoort naar New York is er wel degelijk. Een lijntje dat begon met Hendrick Janszen, geboren in Bredevoort omstreeks 1630.

Op 8 maart 1660 scheepte Hendrick Janszen zich met zijn vrouw en vier kinderen in op het schip De Moesman om te vertrekken naar Nieuw Amsterdam, toen een Nederlandse kolonie. Op 30 mei kwam hij aan in de Nieuwe Wereld, niet wetende dat hij hier talloze sporen zou nalaten. Hendrick kreeg al spoedig de bijnaam Brevoort, naar zijn geboorteplaats. Achternamen lagen destijds nog niet vast en konden gemakkelijk ingewisseld worden.
Hendrick begon een boerderij bij het dorp Haarlem (nu het stadsdeel Harlem). In 1674 werd Nieuw Amsterdam overgedragen aan de Engelsen. Deze gaven de stad een nieuwe naam: New York. Nog heel lang zou de stad een Nederlands stempel dragen. De oudste zoon Jan Hendrick Brevoort begon een boerderij op het eiland Manhattan. Die ging over van vader op zoon. Alle erfopvolgers heetten Hendrick, in de achttiende eeuw verengelst tot ‘Henry’. De boerderij groeide uit tot dertig hectare: kostbare grond zo dicht bij de stad. De familie Brevoort werd vermogend en kwam tot aanzien.

De knik in Broadway en een agressieve beer
In Amerika kennen de steden veelal een rechthoekig stratenpatroon, het zogenaamde schaakbordmodel. Het stadsdeel Manhattan bestaat uit ‘avenues’ die noord-zuid lopen, en ‘streets’ die van oost naar west gaan. Zowel de avenues als de streets zijn genummerd. Broadway is de uitzondering, deze loopt (deels diagonaal) over de hele lengte van Manhattan. In Broadway zit één bocht en die is te danken aan Henry Brevoort (1747-1841). Zijn boerderij lag in 1815 aan de rand van de stad. Het stadsbestuur wilde Broadway in noordelijke richting doortrekken, dwars door de boomgaard van Brevoort. Dat was tegen het zere been van Henry. Na intensief lobbyen kreeg hij zijn zin. Er kwam een knik in de weg en de boomgaard bleef gespaard.
Volgens zeggen was deze Brevoort een agressieve persoonlijkheid. Hij schafte een beer aan die hij met een ketting aan een kersenboom bond. Zo hield hij de kersendieven buiten. Hij hield er de bijnaam ‘Stubborn Knickerbocker’ (Koppige Hollander) aan over. Een knickerbocker is eigenlijk een kniebroek maar werd ook als scheldwoord voor Hollanders gebruikt.

Brevort in Michigan
Henry’s zoon die ook Henry Brevoort heette, was actief in de gemeenteraad. Daarnaast nam hij deel aan expedities naar het Midden Westen, toen nog grotendeels Indianenland. Samen met zijn vriend Washington Irving, destijds een bekende journalist, onderzocht hij het noorden van Michigan. Het gehucht Brevort is naar hem genoemd. Het ligt aan de noordelijke oever van het Michiganmeer en telt slechts 578 inwoners.

Buddy Holly en The Brevoort
Hartje Manhattan staat aan het begin van de 5th Avenue een appartementencomplex genaamd The Brevoort. Het is gebouwd in 1955, telt twintig verdiepingen en 277 appartementen. Een van de beroemdste bewoners was de popmuzikant Buddy Holly. Hij woonde er vanaf zijn huwelijk in 1958 totdat hij in 1959 door een tragisch vliegtuigongeval om het leven kwam.

Brevoort in Brooklyn
In het stadsdeel Brooklyn zijn diverse plekken die herinneren aan de familie Brevoort die hier destijds grond had. Zo vind je er Brevoort Place, Brevoort Houses, Brevoort Playground en een postkantoor genaamd Brevoort Post Office.

Brevoort Theatre en de popcultuur van de jaren zestig
Op de hoek van Bedford Avenue en Brevoort Place stond Brevoort Theatre, gebouwd in 1918. Het was oorspronkelijk een bioscoop, maar in de jaren zestig was het in gebruik als theater waar talrijke beroemde artiesten optraden. Onder meer James Brown, Otis Redding, The Four Tops, Stevie Wonder en The Surpremes. In 1968 is het theater afgebroken.

Oudaalten.nl
Dit verhaal en veel meer interessante informatie kunt u vinden op de website www.oudaalten.nl . Daarna doorklikken naar Gemeenschap en dan naar Emigratie. De site wordt beheerd door Remco Neerhof. Nieuwe informatie is altijd welkom.

Brevoort Theatre in 1919. Foto: www.brownstoner.com
Brevort in Michigan. Foto: PR
The Brevoort appartments, 5th Avenue, Manhattan NYC. Foto: Remco Neerhof
Brevoort Place, Brooklyn NYC. Foto: Google Streetview