Afbeelding

Two Tribes – Frankie Goes To Hollywood (1984)

De Bom!

De Koude Oorlog kenmerkte zich door angst voor De Bom. De angst dat één van de twee wereldmachten, de Sovjet Unie of de Verenigde Staten, op de knop zou drukken en we in een nucleaire oorlog terecht zouden komen. De verschrikkelijke gevolgen van een atoombom waren duidelijk geworden in augustus 1945. De Verenigde Staten liet de wereld zien wat een dergelijke bom kon aanrichten, door er twee te laten vallen op Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Een kwart miljoen mensen zijn daarbij om het leven gekomen.

Volgens een recent onderzoek is de helft van de Nederlandse bevolking bang dat Rusland een kernwapen in zal zetten in de oorlog tegen Oekraïne. Wat dat betreft is het een herhaling van zetten, tijdens de Koude Oorlog was er dus ook die angst. Angst voor het onbekende, angst voor eventuele gevolgen, maar vooral angst voor de huidige, onberekenbare Russische leider … wiens naam ik liever niet noem. Persoonlijk weiger ik aan een eventuele kernwapenoorlog te denken, omdat dat voor mij dan het einde van alles is. Ik hoop en verwacht (misschien naïef), dat de degenen die dit voor het zeggen hebben, het laatste beetje verstand dat ze hebben gebruiken en kiezen voor een andere oplossing.

In de jaren tachtig verschenen diverse liedjes die de Koude Oorlog als thema hadden. Frankie Goes To Hollywood bracht in 1984 'Two Tribes' uit. Twee stammen, Sovjet Unie en de VS, waarvan de leiders in die periode Konstatin Tsjernenko en Ronald Reagan waren. Hun personages spelen de hoofdrol in de videoclip. De tekst is voor mij minder belangrijk dan de videoclip, maar de volgende regel geeft eigenlijk alles perfect weer, 'When Two Tribes Go To War, A Point Is All That You Can Score'. Het enige dat je kunt winnen bij een oorlog, is een punt. Ik vind dit een prachtige, maar wel pijnlijke weergave van wat een oorlog kan opleveren. Niet veel dus, in dit geval slechts een punt. In de videoclip zie je de twee wereldleiders met elkaar worstelen, prachtig vormgegeven door de regisseurs Godley & Creme, voormalige leden van 10cc.

'We Got Two Tribes, We Got The Bomb', dit is anno 2022 ook weer actueel. Dreigen met een wapen dat onvoorstelbare schade kan aanrichten, lichamelijk, maar ook psychisch. Schandalig, hufterig, misdadig, maar dat zijn oorlogen eigenlijk altijd. 'Two Tribes' bereikte in Nederland de eerste plaats in de Top 40, is een anti-oorlogslied dat nog steeds actueel is. Worstelende wereldleiders ook nog steeds…helaas.

Was het maar weer vrede!