Kinderen komen binnen in het migrantenkamp. Foto: iStock

Kinderen komen binnen in het migrantenkamp. Foto: iStock

shironosov

Vreemdeling-buurman-vriend: een lange weg?

Maatschappij

Meet Up in Koppelkerk over vluchtelingenopvang

BREDEVOORT - In Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa worden veel mensen wanhopig door armoede, honger, oorlog of repressie. Een deel van hen zoekt heil in Europa. Hoe bieden wij vluchtelingen de veiligheid die zij nodig hebben? Hoe dragen wij samen bij aan een goede integratie? En hoe behouden wij in eigen land ons thuisgevoel met de vele nieuwkomers? Over dit en meer organiseert de Koppelkerk in Bredevoort op vrijdag 11 november een Meet Up.

“Vluchtelingen zijn niet het probleem, maar hebben problemen”, stelt Vluchtelingenwerk. Problemen waar juist Europa in het verleden niet zelden de oorzaak van is geweest. In datzelfde verleden heeft Europa veel baat gehad bij immigratie. We hebben ook vaak arbeidskrachten naar Nederland gehaald om ons te helpen welvarend te worden.
Het ministerie van Justitie verwacht dat volgend jaar in Nederland meer dan 50.000 mensen asiel zullen aanvragen. In het debat over opvang van vluchtelingen passeren allerlei argumenten de revue, ook argumenten die geen hout snijden. Om daar wegwijs in te worden gaat de Koppelkerk op 11 november onder leiding van Paul Puntman in gesprek met een tweetal deskundigen en het publiek over de opvang van vluchtelingen.

Gasten
De twee gasten die hun licht laten schijnen over de kwestie zijn Mariwan Kanie en Fuad Almaghari. Mariwan Kanie kwam in 1993 uit Iraaks Koerdistan naar Nederland, studeerde politicologie in Amsterdam en geeft nu al jaren les aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam in de intellectuele en politieke geschiedenis van het moderne Midden-Oosten en de Arabische wereld. Hij kan terugkijken op zijn persoonlijke geschiedenis en denkt ook mee op meer beleidsmatig niveau.
Fuad Almaghari, re-integratieconsulent bij Laborijn, begeleidt inburgeraars bij hun inburgering. In december 2019 was hij daar zelf mee klaar. Hij deelt zijn ervaring op het gebied van het leren van de taal en op het gebied van de arbeidsmarkt met inburgeraars om hen te motiveren en probeert iedereen op maat hulp te bieden.

Inlevingsvermogen
We gaan met elkaar in gesprek over onze nieuwsgierigheid naar de ander, ook naar de vreemdeling, en over ons inlevingsvermogen. Hoe sociaal zijn wij eigenlijk? Kan een vreemdeling, ondanks alle problemen die hij in zijn leven heeft meegemaakt, ook onze buurman worden en wellicht zelfs een vriend? De discussieavond begint om 20.00 uur, de deuren zijn open vanaf 19.30 uur. Aanmelden voor de avond kan via de website. Een vrije gift wordt op prijs gesteld.


www.koppelkerk.nl