Gemeentegids Aalten, 1975, Dijkstraat, fietsende jongen en meisje. Foto: PR

Gemeentegids Aalten, 1975, Dijkstraat, fietsende jongen en meisje. Foto: PR

Oplossing zoekplaatje; Dijkstraat Aalten in het jaar 1975

AALTEN - De oplossing van het zoekplaatje van vorige week, de foto van de Dijkstraat in Aalten in het jaar 1975 bleek niet zo moeilijk.

We zien hier de Dijkstraat Aalten in het jaar 1975 met twee fietsende kinderen. De namen van deze kinderen werden (nog)niet genoemd. Iemand meent dat deze kinderen op weg zijn naar de nabijgelegen St. Jozefschool.
Het wegdek was destijds geplaveid met zogenaamde 'kinderkopjes. Dit ratelde nogal wanneer men met paard en wagen hierover heen reed. Wim Sonneveld zong erover in zijn lied over 'Het Dorp', 'een kar die ratelt op de keien'. Dick Kuiperij heeft er nog herinneringen aan. Hij schrijft; "ik heb rond deze jaren een keer bij mijn opa en oma geslapen op zolder. Het geluid van die nacht dat er auto's over die kinderkopjes reden, dat was heel apart."
Het statige pand links op de foto is Beekhuize, een fabrikantenvilla van Anton Driessen. De familie Driessen had twee panden aan deze straat. Heinrich Driessen liet aan het begin van de Dijkstraat een huis bouwen. Dit werd na zijn dood herbestemd tot het St.Elisabeth Klooster. Hij werd in de volksmond 'den veursten Dreessen' genoemd. Neef Anton liet iets verderop in de Dijkstraat Beekhuize bouwen, de villa op de foto. Hij werd 'den achtersten Dreessen' genoemd. Op de achtergrond zien we rechts nog de kruidenierswinkel van Lubberding in beeld.Al jarenlang verdwenen. Het is nu de plek waar de bibliotheek van Aalten zich bevindt.    Tekst en foto: Leo van der Linde