Gemeentebegroting 2023 aangeboden

AALTEN - Burgemeester en Wethouders van Aalten hebben de gemeentebegroting aangeboden aan de gemeenteraad. Die gaat daarover debatteren om uiteindelijk op 1 november erover te beslissen. B en W hebben boven de begroting een spreuk gezet: ‘Het zijn rare tijden maar nog met een gouden randje.’ Een citaat uit Asterix en Obelix.

Door Jos Wessels

B en W zijn tevreden omdat de begroting voor 2023 afgesloten kan worden met een positief saldo. Zo meldt het college op een persconferentie. Het positieve saldo geldt ook voor 2024 en 2025. Dat komt omdat Aalten er de komende jaren gunstig uitspringt bij de verdeling van de rijksgelden. Lang was Aalten een nadeelgemeente maar komende jaren is het andersom. Wethouder Ted Kok vertelt dat er vrijwel geen lastenverzwaringen voor de burger zijn. OZB en afvalstoffenheffing blijven gelijk. Alleen het rioolrecht gaat 1 procent omhoog. Kok stelt dat veel burgers goedkoper uit zullen zijn omdat de hondenbelasting met 25 procent wordt afgebouwd. Over vier jaar is de hondenbelasting geheel afgeschaft. Afgelopen jaar was de gemeente Aalten de gemeente met de op een na laagste lasten in Nederland. Men hoopt in 2023 dat te blijven, al is dit geen doel op zich.

Rare tijden
Een gouden randje voor Aalten dus, maar het zijn inderdaad rare tijden. Er zijn flinke prijsstijgingen, er zijn personeelstekorten, er is crisis in de jeugdzorg, er is een wooncrisis en er moeten ook woningen komen voor asielzoekers-statushouders. Om over de energiecrisis maar te zwijgen. Over dat laatste in een apart artikel meer. Op het moment van de persconferentie is de Tweede Kamer bezig met zijn algemene beschouwingen naar aanleiding van Prinsjesdag. Regering en Kamer zoeken compensatiemaatregelen en de voorstellen buitelen over elkaar heen. Het is net bekend geworden dat de regering de gemeenten 1 miljard extra willen geven. Dat is toch gauw 1,5 miljoen voor Aalten. Hoe dit alles zal uitpakken voor deze gemeente is nu onmogelijk te zeggen. B en W willen alle maatregelen meenemen in de Najaarsnota die in december verschijnt. Maar dat bij de begrotingsbehandeling op 1 november ook gesproken zal worden over de nieuwe maatregelen, dat lijkt wel zeker.