Energie-armoede en energietoeslag

AALTEN - De kosten van gas en elektra rijzen de pan uit en het einde is nog niet in zicht. Velen hebben te maken met een verdubbeling, soms met een verdriedubbeling van het maandelijkse voorschotbedrag. Een probleem voor veel gezinnen en alleenstaanden. Wat blijft er dan nog voor leefgeld over?

Door Jos Wessels

Op het moment van schrijven zijn regering en parlement druk bezig om maatregelen te bedenken. Maar helder zijn die nu nog niet. Wat wel helder is, is de energietoeslag van 1300 euro waar veel burgers recht op hebben. Wie minder verdient dan € 1322,18 (alleenstaand) of € 1888,84 (samenwonend) per maand heeft, kan deze toeslag aanvragen. Voor AOW'ers zijn de bedragen iets hoger. Wie een bijstandsuitkering, een IOAW, IOAZ of bbz-uitkering ontvangt krijgt de uitkering automatisch. Maar andere mensen moeten deze uitkering zelf aanvragen. In Aalten hebben tot nu toe ongeveer 820 mensen een energietoeslag gekregen. In eerste instantie was die 800 euro, maar wie dat bedrag ontving krijgt automatisch ook de resterende 500 euro.
De gemeente schat dat nog enkele honderden mensen die recht op energietoeslag hebben, die nog niet hebben aangevraagd. Wie denkt in aanmerking te komen, kan het best googelen op Laborijn en Energietoeslag en u bent op de goede weg. Als u niet digitaal bent ingesteld, kunt u zich op maandagmorgen melden op de Ahof, Polstraat Aalten. Daar zijn mensen aanwezig die u op weg kunnen helpen.
Er is in Aalten een aantal verenigingen van sportieve of culturele aard met een eigen gebouw. Dat geldt ook voor diverse buurthuizen. De gigantische prijsverhogingen zijn voor deze verenigingen niet te dragen. Contributieverhogingen zijn niet gewenst want ieder moet kunnen meedoen aan sportieve of sociale activiteiten. Het CDA ziet hier een taak voor de gemeente. Gerrit Assink heeft een motie ingediend waarin wordt gevraagd om als gemeente een ‘Regeling Energietoeslag Aaltense Exploitanten' op te stellen. De motie wordt besproken in de gemeenteraad van 27 september.
Voor mkb'ers en andere bedrijven die uit hoofde van hun beroep veel energie verbruiken (denk aan bakkers) is landelijk nog niets geregeld. Op een vraag van ons zeggen b en w dat bedrijven die in problemen dreigen te raken, het best contact op kunnen nemen met wethouder Wikkerink van mkb. Er is weliswaar nog geen regeling maar dan heeft men wel de vinger aan de pols.