Westerveld & Nederlof. Foto: PR
Westerveld & Nederlof. Foto: PR PR

Westerveld & Nederlof opent haar deuren

BREEDENBROEK - In Nederland is er woningnood en moeten er de komende jaren nog vele woningen gebouwd worden. Zo’n 100.000 per jaar. Tijdens Prinsjesdag werden er weer vele plannen voor woningbouw gelanceerd door dit kabinet. Bijna altijd wordt daarbij genoemd dat er een tekort aan bouwvakkers is, dat er duurzame woningen geproduceerd moeten worden en dat er steeds meer woningen in een productie omgeving worden ‘voorgefabriceerd’.

Westerveld & Nederlof is één van de bedrijven die in dit proces een belangrijke schakel vormen: iedere dag verlaten zo’n 70 houten kozijnen en 25 prefab wanden het fabrieksterrein van circa 30.000 vierkante meter richting diverse grote woningprojecten in geheel Nederland. Op die manier worden zo’n 2.500 woningen van kozijnen en prefab wanden voorzien.

Komende zaterdag 1 oktober kunnen belangstellenden dit met eigen ogen aanschouwen, want dan opent W&N, met circa 160 medewerkers, haar deuren. We spreken Mark Nederlof en Ralph Nederlof, samen met Luc Nederlof sinds 2007 directeur van dit familiebedrijf en van zusterbedrijf Weneko Kunststoffen te Dinxperlo.
“We bestaan dit jaar 80 jaar en het is al weer 5 jaar geleden dat we een open dag georganiseerd hebben. Hoogste tijd dus om dit opnieuw te doen want de veranderingen gaan snel. Er is in 5 jaar een hoop gewijzigd dus ik denk zeker dat het interessant is om alle nieuwe ontwikkelingen van dichtbij te zien”, vertelt Ralph Nederlof.

Mark Nederlof vult aan: “Er is een complete geautomatiseerd machinepark geplaatst waarbij er een onbewerkt stuk FSC hout aan de voorkant in gaat en aan de achterkant komt er een compleet bewerkt kozijnonderdeel uit. Dit kon niet zonder te investeren in een nieuw 3D-tekenprogramma voor onze werkvoorbereiders. Alles wordt direct vanaf kantoor aangestuurd.“
Verderop in het proces van de kozijnen zijn er vele wijzigingen te zien, zoals robots die de kozijnen inlijmen en productiestraten die het monteren van de diverse onderdelen zoals glas en deuren aanzienlijk makkelijker hebben gemaakt.
Ook op de prefab wanden afdeling is er flink geïnvesteerd. Ralph: “Steeds vaker worden gevelstenen niet meer gemetseld op de bouwplaats. Steenstrips worden door een robot dan al aangebracht in onze productiehal. In 2017 hebben wij de eerste staande versie van een steenstriprobot gepresenteerd. Nu is het tijd voor de volgende stap: een versie 2.0. Een robot die 500 stenen per uur liggend aanbrengt op een dergelijke wand. Op die manier produceren wij eigenlijk bouwpakketjes die op de bouw supersnel in elkaar worden gezet en zo een woning vormen.”
Daarnaast heeft iedereen die regelmatig door Breedenbroek centrum fietst kunnen zien dat er ook aan de voorkant een behoorlijke verbouwing heeft plaatsgevonden. Mark: “ons kantoor was wel toe aan een flinke opknapbeurt en met trots willen we dan ook ons nieuwe, groene kantoor laten zien dat meer dan 35 medewerkers een prettige, open werkplek biedt.
In 2017 was er een zeer grote belangstelling voor de open dag. We verwachten dat het dit jaar niet anders zal zijn. ‘Er zijn vele medewerkers uit de regio afkomstig en zij nodigen uiteraard hun familie, buurman of vriendin uit’ zegt Mark. “Er zijn mensen die elke dag langs ons bedrijf fietsen maar geen idee hebben wat er achter die muren gebeurt. Ook voor hen biedt onze open dag een mooie mogelijkheid om daar achter te komen”, vult Ralph aan.

Wat kunnen de bezoekers verwachten tijdens de open dag? Mark: "We openen de deuren om 9:00 uur en tot 14:00 uur kun je nog aan de route beginnen. In ongeveer één uur zie je ons vernieuwde kantoor en de gehele vernieuwde productie. Iedereen kan op zijn of haar eigen tempo bekijken hoe wij onze houten kozijnen en prefab wanden produceren. Alle medewerkers zijn daarbij ook aanwezig en de machines draaien. Aan het eind van de route is er ruimte voor een kop koffie of thee.” Ook aan de kinderen is gedacht. Mark: "Er is voor de kinderen een speurtocht en aan het einde, buiten op ons eigen grasveldje, is er een voetbalactiviteit waarbij een groot gedeelte van de dag spelers van De Graafschap aanwezig zullen zijn.”

'Op die manier
produceren wij
bouwpakketjes
die op
de bouw
supersnel
in elkaar
worden gezet'


‘Al met al genoeg om naar uit te kijken en we hopen dan ook zoveel mogelijk mensen te mogen begroeten op zaterdag 1 oktober', sluiten Mark en Ralph af.
Volg Westerveld & Nederlof op facebook om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws rondom de open dag.