Afbeelding

'T Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer – Gerard Cox (1973)

Een lange hete zomer

We hebben weer kunnen genieten van een lange, zeer zonnige en warme zomer. Dit jaar zou weleens het zonnigste jaar sinds het begin van de metingen kunnen worden. In juni, juli en augustus scheen de zon meer dan normaal, al kun je met het veranderende klimaat misschien niet eens meer spreken van normaal, want wat is nog normaal? Sinds 2018 hebben we vier erg warme en vooral gortdroge zomers gehad, met grote gevolgen voor de natuur. Dit jaar was het dus niet anders.

Beken en sloten stonden op een gegeven moment droog, bladeren vielen in augustus al van de bomen, alsof de herfst extreem vroeg ingevallen was. Natuurlijk waren er ook positieve kanten. Huizen met zonnepanelen hebben een hoge opbrengst en we hadden minder last van wespen en muggen, al zal dat ook wel eens iets negatiefs kunnen zijn. De vraag is natuurlijk hoe het in de toekomst zal gaan.

In 1973, in oktober van dat jaar, kwam ''T Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer' van de Rotterdamse zanger, cabaretier en acteur Gerard Cox in de Top 40. De zomer van dat jaar was warm en de door Cox zelfgeschreven tekst van deze nummer één hit, was dan ook zeer toepasselijk. 'Je Hebt 'R Maandenlang Naar Uitgekeken, De Kouwe Winter Wou Maar Eerst Niet Om, Traag En Langzaam Kropen Langs De Weken, Maar Eindelijk Daar Was 'Ie Toch De Zon'. Op een beeldende wijze beschrijft Cox datgene dat we de afgelopen periode aan de lijve hebben ondervonden. 'De Nachten Kort, De Dagen Lang, De Ochtend Vol Van Vogelzang' en 'Die Zomer Die Begon Zowat In Mei, Je Dacht Dat Er Geen Einde Aan Kon Komen',

De volgende regels zullen voor velen ook realiteit anno 2022 geweest zijn; 'De Wereld Was Toen Vol Van Licht En Leven, Van Haring Geur Vermengd Met Zonnebrand', 'Toen Sliepen We 'S Nachts Buiten Op 'T Strand' en 'En Zwemmen Zover Als Je Kon'. Aan alles komt een einde en Cox sluit af met ''T Is Allemaal Herinnering, Daar Doen We 'T Dan De Hele Winter Maar Weer Mee'. Veel vergelijkingen die nog steeds bij deze tijd horen, maar 'Nu Zit Ik Met M'n Dia's In De Regen Hier' is een tijdsbeeld dat ik mij wel kan herinneren, maar jongeren en jongvolwassenen zullen waarschijnlijk moeten googlen om te weten te komen wat dia's zijn.

O ja, je kunt nu toch echt wel spreken van klimaatverandering?