Donateursavond Aaltense Synagoge

AALTEN - Het verhaal van het Apeldoornsche Bosch komt aan bod tijdens een donateursavond  van de Vrienden van de Aaltense Synagoge op dinsdag 27 september 20.00 uur in de Hofnar.

Bestuurslid van het Herinneringscentrum Het Apeldoornsche Bosch, Theo de Korte, verzorgt de avond, die plaatsvindt in De Hofnar aan de Polstraat 7 in Aalten. Behalve donateurs zijn ook andere belangstellenden welkom. De toegang is vrij (vrije gift).
Wie over de Zutphenseweg Apeldoorn binnenrijdt, ziet vlak voorbij de snelweg een bos met een paar opmerkelijke witte gebouwen. Dat zijn de paviljoens van wat eens een groot complex was van voorzieningen voor verzorging en verpleging van Joodse psychiatrische patiënten. Het stond bekend als ‘Het Apeldoornsche Bosch'. Geopend in 1909 groeide het uit tot een centrale plek waar zowel volwassenen als kinderen met een psychiatrische aandoening, verstandelijke beperking of andere gedragsproblemen uit het hele land terecht konden en zich thuis voelden. Zelfs in de periode van de Duitse bezetting voelden zij zich er veilig. Men noemde het wel de ‘Jodenhemel'.Het idee dat de nazi's het Apeldoornsche Bosch met rust zouden laten bleek echter een illusie. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werden bijna 1.300 patiënten van hun bed gelicht, met vrachtauto's naar het station getransporteerd en vandaar rechtstreeks naar Auschwitz gebracht. Daar zijn alle patiënten meteen na aankomst vermoord, evenals 50 medewerkers die samen met de patiënten op transport werden gesteld.Tegenwoordig is het terrein het woonzorgpark Groot Schuylenburg van Zorggroep 's Heeren Loo. Sinds twee jaar is daar het ‘Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch', gevestigd in de voormalige dienstwoning van de uit Dinxperlo afkomstige Philip Fuldauer. Hij was ten tijde van het drama hoofd van de kinderafdeling Paedagogium Achisomog.