Joop en Ine Aversteeg naast het spandoek. Achter hen mevrouw Stapelkamp en burgemeester Stapelkamp. Foto: Jos Wessels
Joop en Ine Aversteeg naast het spandoek. Achter hen mevrouw Stapelkamp en burgemeester Stapelkamp. Foto: Jos Wessels Jos Wessels

Joop en Ine Aversteeg 60 jaar samen

AALTEN - ‘Joop en Ine hebben het samen gehaald. Kijk eens hoe het bruidspaar straalt.’ Regels op het enorme spandoek met bruidsfoto aan de balustrade van Koeweide. De burgemeester en mevrouw Stapelkamp komen het diamanten paar feliciteren en natuurlijk moet er dan een foto worden gemaakt bij dat spandoek.

Echte Aaltensen
Joop als Ine zijn beiden echte Aaltensen. Joop is geboren op de Kemena. Hij mag graag over zijn jeugd en jonge jaren vertellen. Op 28 januari 1945 zat hij in de rooms-katholieke kerk bij het bombardement waarbij drie doden vielen. Hij werkte later onder meer bij Jan Deunk en daarna bij het gemeentelijke gasbedrijf en de GAMOG en tenslotte in dienst van de gemeente. Hij was erg sportief. Hij voetbalde en deed aan judo maar het liefst ging hij naar de gymnastiek bij DVOA. Daar gymde namelijk een meisje waar hij een oogje op had. Ine dus.

Ine Lamers werd geboren aan de Kerkstraat. Haar vader had een schoenwinkel en was ook erg muzikaal. Hij speelde orgel in de kerk en was daar dirigent, maar hij dirigeerde ook talrijke verenigingen. Hij overleed helaas op 47-jarige leeftijd. Ine was 12 jaar. "Ik heb altijd de grootste bewondering gehad voor mijn moeder. Zij moest alleen zes kinderen opvoeden, waarvan één gehandicapt, en daarnaast de schoenwinkel runnen. En zij had altijd goede zin. Niet klagen maar dragen was haar motto."

Verkering en huwelijk
De verkering duurde zes jaar, De geliefden zagen elkaar soms lange tijd niet. Ine werkte namelijk in het ziekenhuis in Zutphen. Zij kreeg grote heimwee naar Aalten, maar vooral naar Joop. Toen zij een huis konden krijgen, werd er snel getrouwd. Later woonde het paar langdurig in de Vondelstraat en nu al zes jaar op de Koeweide.

Ups en downs
Het leven verliep met ups en downs. Zij kregen vijf kinderen, van wie er helaas drie heel jong overleden. "Het zijn allemaal mijn kinderen", zegt Ine. Met Raymond en Marc werden fijne vakanties gevierd in het huis van haar zus in Domburg. Beide jongens hebben al lang een eigen gezin en nu zijn er vijf kleinkinderen, op wie Ine en Joop erg trots zijn. In de loop der jaren zijn beiden getroffen door ziekten, maar nu gaat het gelukkig vrij goed.

Muziek en brandweer
Beiden zijn heel muzikaal en hebben langdurig gezongen in het rooms-katholiek kerkkoor. Ine ruim veertig jaar in het dameskoor en Joop zelfs zestig jaar in het herenkoor. Tot begin dit jaar, toen het koor moest worden opgeheven vanwege de sluiting van de kerk.
Joop heeft ook vele jaren bij de brandweer gediend als brandmeester. "Heel gezellig en veel kameraadschap maar ook heel erge dingen meegemaakt."
Het diamanten paar is nu 88 en 85 jaar oud. Het zal het jubileum in kleine kring vieren.