Nick Rensink wijst symbolisch op de actie 'koop een baksteen voor Harapan Baru'. Foto: Karin Stronks
Nick Rensink wijst symbolisch op de actie 'koop een baksteen voor Harapan Baru'. Foto: Karin Stronks

‘Koop een baksteen voor Harapan Baru’

Wilde Ganzen en sponsoren helpen om servicepunt te realiseren

Door Karin Stronks

AALTEN/LOMBOK – Oud Aaltenaar Nick Rensink weet na zijn stage in Lombok, Indonesië, dat hij daar wil blijven, dat hij daar wil leven en werken. Tien jaar geleden is hij begonnen met lesgeven aan meervoudig beperkte kinderen, later werkt hij met straatkinderen. In 2016 richt hij de stichting Harapan Baru Lombok op en zet diverse projecten op, samen met de inwoners van Lombok. Harapan Baru is Indonesisch voor ‘nieuwe hoop’.  De kern van de stichting is het helpen opzetten van micro-ondernemingen voor mensen met een beperking. De stichting heeft dringend behoefte aan een servicepunt. Nick geeft aan: “Voor het realiseren van het servicepunt hebben we de actie ‘koop een baksteen’ in het leven geroepen.”

De bouwtekening is klaar, Nick vertelt over het belang van een servicepunt en over de indeling. Het moet een centrum worden met ontmoetingsruimte, opslag, kantoorruimte, ruimte voor training en workshops en een ‘huiskamer’ waar micro-ondernemers elkaar kunnen ontmoeten. Het plan ziet er professioneel uit. “We werken nu nog vanuit een buurthuis of vanuit huis. Er is geen locatie waar we alle zaken onder kunnen brengen. Daarom is het realiseren van een servicepunt zo belangrijk. De stichting Wilde Ganzen helpt mee om het servicepunt te realiseren, daarnaast zijn er sponsoren, voornamelijk uit de Achterhoek, die een donatie doen."

Nick: “We zijn er trots op dat Wilde Ganzen met ons meedoet. Maar we zijn er nog niet. Daarom hebben we een actie opgezet, het bouwen van een gesponsorde muur. Bakstenen zijn te koop voor tien euro per stuk, de muur wordt met 300 gekochte bakstenen opgetrokken. Je kunt de steen voorzien van je logo of naam. Of meerdere stenen kopen met je familie, vrienden, collega’s of buurt en een mooie tekst of afbeelding bedenken. Het bedrag is bewust laag gehouden, zodat iedereen kan meedoen en zijn/haar ‘handtekening’ op de muur kan achterlaten." 

Er zijn in de afgelopen jaren veel mooie projecten gerealiseerd door Harapan Baru Lombok. Er zijn bijvoorbeeld waterputten geboord en waternetwerken aangelegd. Inwoners beginnen meer en meer zelf initiatieven te ontwikkelen. Nick: “Na een grote aardbeving hadden veel mensen geen werk en de kampen raakten vervuild. Daarom hebben we een project opgezet om ecobricks te maken. Ecobricks zijn petflessen gevuld met fijngeknipt plastic afval. Dankzij dit project werden de kampen schoongemaakt en hadden mensen tijdelijk werk. Met het bouwmateriaal werden onder andere buurthuizen gebouwd. Duurzaam en sterk!" De dorpelingen ontwikkelen zelf activiteiten binnen de buurthuizen, zoals het realiseren van een bibliotheek en het houden van filmavonden, sportlessen, huiswerkklassen en vaccinatiedagen. Nick vervolgt: “We doen het altijd samen, Gotong Royong, vele handen maken licht werk!  Als we ideeën hebben overleggen we eerst. Is er draagvlak dan gaan we aan de slag, samen met de dorpelingen. Inwoners doen zo veel mogelijk zelf. We staan naast de bevolking.”

Harapan Baru Lombok helpt mensen met een beperking met het opzetten van een micro-onderneming. Nick geeft uitleg: "We hebben al zo’n 80 mensen op gang geholpen. Enkele voorbeelden zijn een kapsalon, buurtsupers een telefoonreparatiebedrijfje. We bieden cliënten een half jaar intensieve begeleiding, daarna gaan ze zelfstandig aan de slag met een eigen gekozen onderneming. We blijven de ondernemers volgen en helpen, adviseren. Maar ze moeten het zelf doen, met onze stichting die naast hen staat. Het gaat bijzonder goed, na drie jaar is 85% van de micro-ondernemers nog altijd actief.” 

Zelfvertrouwen
Nick noemt een paar voorbeelden uit de praktijk: "Vrouwen worden geacht een ondergeschikte positie in te nemen ten opzichte van mannen. Daar heb ik best moeite mee. We hebben een vrouw met een beperking geholpen om een vogelkraam op te zetten. Ze werkt er hard voor en wordt nu eindelijk serieus genomen. Ze zei pas tegen mij; ‘Eerst wilde geen man met me trouwen en nu wil elke man wel met me trouwen! Maar dat ga ik niet doen want de meeste mannen zijn lui. Ik wacht op een goede man!' Dat is toch geweldig mooi, het spreekt van zoveel zelfvertrouwen!” En hij vertelt: "Een jongen was afgestudeerd aan de universiteit, maar hij kon niet aan werk komen vanwege zijn beperking. Hij repareert nu telefoons en witgoed. Ook zeer succesvol! We proberen altijd iets te vinden wat bij een persoon past. Dat werkt het beste! En als ze dan slagen, dan zijn we daar zo trots op. Deze mensen zijn het waard om ons voor in te zetten." Mensen die Harapan Baru willen helpen door een baksteen te kopen kunnen terecht op http://www.harapan-baru.com/servicepunt

De tekening van het zo gewenste servicepunt in Lombok. Foto: PR