Op de banden links Nardie Somsen met Gert Eeltink. Foto: Karin Stronks
Op de banden links Nardie Somsen met Gert Eeltink. Foto: Karin Stronks

‘Het is geen
wedstrijd, plezier staat voorop'

Zevende editie Akker-mudterun op 6 november

Door Karin Stronks

LINTELO – De zevende Akkermudterun wordt op zondag 6 november gehouden rondom boerderij Groot Heinen in Lintelo. Het parcours is ongeveer 3,5 à vier kilometer lang en de deelnemers mogen dertig hindernissen overwinnen. Water en materialen met een agrarisch tintje zijn hier veel gebruikt. “Het bijzondere van dit evenement is dat het geen wedstrijd is, plezier staat voorop! En we zorgen ervoor dat niemand achterblijft. Deelnemers helpen elkaar als het nodig is.”

Gert Eeltink en Nardie Somsen vertellen over de unieke Akkermudterun, ze halen herinneringen op van vorige edities, lachen vaak als ze vertellen over de ludieke hindernissen en het modderige karakter van het sportieve evenement. Gert legt uit: “De naam is gebaseerd op de straat waar de run wordt gehouden, de Akkermateweg. Dat is dus verbasterd in Akkermudterun. Mud staat voor modder, een belangrijk onderdeel van de hindernissen.” 

Hoe is de organisatie op het idee gekomen? Nardie vertelt: “We hebben acht of negen jaar geleden meegedaan met de Dirt Kingsrun in Varsseveld. Een leuke prestatieloop met hindernissen. Het leek ons wel leuk om ook zoiets op te zetten, laagdrempelig. Een run die niet gaat om winnen maar om plezier en lekker bewegen. Dus hebben we proefgedraaid met een man of twintig.” 

De proef ging zo goed dat wordt besloten om dit evenement een jaar later weer te organiseren. Gert: “We bedachten hindernissen erbij en gebruikten materialen die beschikbaar waren, ook met een agrarisch tintje, zoals tractorbanden, strobalen en steigerbuizen, zelfs een opraapwagen! Het tweede jaar deden veertig mensen mee. En iedereen kwam breed lachend over de finish!” 

Elke volgende editie verdubbelt het aantal deelnemers. Voor deelname wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. En de kerngroep groeit uit tot vier personen. Op de dag van de Akkermudterun zijn er zo’n twintig vrijwilligers actief. Gert geeft aan: “Onze groep is erg creatief. Elk jaar komen er twee, drie nieuwe hindernissen bij. We gebruiken bierkratten, prikkeldraad, landbouwplastic. Sommige hindernissen kregen een grappige naam, bijvoorbeeld ‘kikkerdril’, ‘kroepen bij nacht’ en ‘peppel pröttel’. We kwamen ook op het idee om voor de run een gezamenlijke warming up te houden. En na de finish kunnen de sportievelingen heerlijk nagenieten in de hot tub!”  

Iedere deelnemer volbrengt de ronde(s) met de dertig hindernissen op zijn of haar eigen niveau, op eigen tempo en eigen kunnen. Nardie: "Echt iedereen kan meedoen. Er zijn hindernissen waar je zonder hulp niet door of overheen kunt komen. En iedereen helpt elkaar ook. Voor de lol is er ook een auto waar je overheen mag lopen, waar maak je dat nou mee?” Gert vult aan: "Vind je een obstakel echt te zwaar dan loop je er gewoon langs. Geen enkel probleem. Er zijn mensen die meerdere rondes afleggen, anderen doen er één. Het kan allemaal.”

De zevende editie van de Akkermudterun wordt gehouden op zondag 6 november aan de Akkermateweg 10. De happening begint om 13.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd, die kan worden gedeponeerd in een melkbus. Nardie zegt: “Kinderen en jongeren van tien tot en met dertien jaar mogen meedoen onder begeleiding van een volwassene. Vanaf veertien mogen mensen zelfstandig meedoen. Publiek is altijd welkom. Het leuke is dat de hindernissen dicht bij elkaar staan. Eten en drinken is verkrijgbaar en er wordt gezorgd voor een stukje muziek!” Deelname is op eigen risico, aanmelden is verplicht, dat kan via e-mail: akkermudterun@gmail.com