Muziekvereniging Excelsior tijdens een concert in De Hofnar. Foto: Jan Oberink
Muziekvereniging Excelsior tijdens een concert in De Hofnar. Foto: Jan Oberink

Jubileumconcert 100-jarig Excelsior ‘op de boer’

BARLO – Eén van de hoogtepunten van het ivoren jubileumjaar van de christelijke muziekvereniging Excelsior is het jubileumconcert. Op zaterdag 8 oktober gaan de Barlose muzikanten ‘de boer op’. In een grote schuur bij Jan Ligterink wordt een tent opgezet, geheel aangekleed en zal Excelsior in ‘oktoberfeest’ sferen een feestelijke uitvoering geven. Een gastoptreden van de beroemde Bargkapel staat na de pauze op het programma.

Door Karin Stronks

Terwijl het jeugdorkest in gebouw De Markerink aan het repeteren is onder de bezielende leiding van dirigent René Lammers praten Jan Ligterink, Saskia Koskamp en Geert Kobus ons bij over het komende jubileumconcert. “Het gaat iets anders dan oorspronkelijk gepland”, geeft Kobus aan, “we hadden De Hofnar geboekt voor deze bijzondere uitvoering in ‘oktoberfeest’ sfeer.” Jan Ligterink vult aan: “We zagen kort geleden bij toeval in het programmaboekje van Streektheater De Pol dat op 8 oktober Helligen Hendrik in De Hofnar uitverkocht was. We waren boos en diep teleurgesteld dat we aan de kant werden gezet.” 

Hals over kop moet Excelsior improviseren. Een maand voor het jubileumconcert uitkijken naar een geschikte locatie. De twijfel slaat toe, moet het concert worden gecanceld? De muziekvereniging mag rekenen op hulp van de zeer betrokken leden en De Scharrelaars, steungroep van Excelsior. Kobus: "We hebben serieus getwijfeld, kan het concert nu wel doorgaan? Na spoedoverleg met onze leden is besloten om ervoor te gaan met z'n allen, de schouders eronder! We hebben echt geluk met betrokken leden en De Scharrelaars. Zonder hun steun hadden we het jubileumconcert moeten afblazen.”
Saskia: "We kunnen ons concert geven in een schuur bij Jan Ligterink aan de Prinsendijk. In het pand wordt een tent opgezet en geheel aangekleed. Het wordt nu wel een stuk duurder voor ons, we moeten alle faciliteiten huren. De tent, de licht- en geluidsinstallatie, toiletwagen, decoraties, verwarming, een aggregaat, tafels en stoelen.” Dankzij sponsoren en een bijdrage van de gemeente Aalten en het prins Bernhard cultuurfonds krijgt Excelsior de begroting rond. Het jubileumconcert kan doorgaan! De Scharrelaars verzorgen de catering, er wordt gewerkt met muntjes.

Het concert begint om 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur. Het jeugdorkest begint met de uitvoering om 19.15 uur. Het publiek krijgt zo een muzikale ontvangst! Ook de slagwerkgroep, een combinatie van Advendo Lintelo en Excelsior Barlo zal optreden. Saskia: “Toevallig viert de slagwerkgroep van Advendo ook een jubileum, zij bestaat vijftien jaar!”
Het fanfareorkest van Excelsior brengt luchtige, toegankelijke en feestelijke muziekstukken ten gehore. Ligterink: “We spelen onder andere Queenspark Melody, de Luftballon Polka en Feeling Good van Michael Bublé. Er kan een dansje worden gemaakt en polonaise worden gehouden!”
Na de pauze kan het publiek genieten van een gastoptreden van de Bargkapel. Saskia: “Deze egerländer muzikanten behoren tot de top van Nederland in het genre. We zijn erg blij dat we deze groep konden contracteren.” Het concert zal luchtig, laagdrempelig en feestelijk zijn. Jan Ligterink: “Geen ingewikkelde stukken deze keer maar feestmuziek voor iedereen!”

Het jubileumconcert van muziekvereniging Excelsior wordt gehouden op zaterdag 8 oktober de tent in een schuur van Jan en Marion Ligterink, Prinsendijk 8, Barlo, Aalten. Aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur. Om 19.15 uur begint het jeugdorkest te spelen. De entree bedraagt 5 euro, basisschoolleerlingen gratis toegang.