Loes Tieman opent de expositie Septemberkunst. Foto: Frank Vinkenvleugel
Loes Tieman opent de expositie Septemberkunst. Foto: Frank Vinkenvleugel Frank Vinkenvleugel

Septemberkunst: genieten van kunst en landschap

BREDEVOORT - Het is weer de tijd van de Septemberkunst. Een tweejaarlijks gebeuren waarin 46 kunstenaars uit Aalten en omstreken op unieke wijze samenwerken. Uniek is de wijze van exposeren: soms samen en soms in eigen huis, tuin of atelier. Uniek ook, is de kunst in de breedte: van metaalsculptuur tot schilderkunst en van fotografie tot keramiek. Uniek is ook de toegangsprijs: die is gratis. Komend weekend kan men nog genieten.

Door Jos Wessels

Het begon in 2009, vertelt Loes Tieman, voorzitter van de Stichting Septemberkunst. Kunstenaars met binding met de gemeente Aalten of van over de grens in Duitsland begonnen een gezamenlijke kunstroute. Je gaat van huis naar huis om van kunst te genieten en onderweg geniet je ook van het prachtige nazomerlandschap in september. Elke twee jaar werd het gehouden tot 2021. Vanwege het gevaar van besmetting door corona hield men toen een digitale versie. ‘Maar volgend jaar doen we het weer echt’, sprak de voorzitter. Op 15 september opende Tieman Septemberkunst 2022.

Hoe het werkt
Als je Septemberkunst wilt bezichtigen kun je het best beginnen in de Koppelkerk, Koppelstraat 35 Bredevoort. Entree 3 euro. In de kerk hangen van alle 46 kunstenaars twee werken. Je kunt dan de keuze maken welke kunstenaars je thuis of in een expositieruimte wilt bezichtigen. Een boekje dat je mee krijgt bevat een beschrijving van alle kunstenaars plus alle adressen. Er zijn enkele gezamenlijke expositieruimten, zoals Frappant in Aalten, Heegtweg 1a in Lintelo, Dr. Jennyhuis in Dinxperlo en Hahnenpatt 2 in Suderwick. Eén expo is in Bocholt. Vervolgens wijst de tomtom of de fietscomputer de weg.

Mathilde
Een eyecatcher op de tentoonstelling in de Koppelkerk is Mathilde van Datus Voorhorst. Het is een verbeelding van Mathilde Willink de echtgenote en muze van schilder Carel Willink. Wie de Willinkexpositie in kasteel Ruurlo heeft bezocht, herkent haar meteen. Mathilde werd bekend door haar extravagante levensstijl én door haar extravagante kleding, ontworpen door Fong Leng. Datus Voorhorst heeft de stoffen voor Mathildes ensemble gevonden in een dumpshop in Leeuwarden.

Praktische informatie
Septemberkunst is weekend nog te bezoeken. De Koppelkerk is open op vrijdag, 23, zaterdag 24 en zondag 25 september van 11 tot 17 uur. Entree hier 3 euro.
Alle exposities zijn te bezoeken op zaterdag 24 en zondag 25 september van 11 tot 17 uur. Toegang gratis. Veel kunst is ook te koop, in overleg met de kunstenaar die meestal zelf aanwezig is.

‘Mathilde’ van Datus Voorhorst. Foto: Jos Wessels