Het omstreden pand aan de Bredevoortsestraatweg 39. Foto: Jos Wessels

Het omstreden pand aan de Bredevoortsestraatweg 39. Foto: Jos Wessels

Raad mag knoop doorhakken in bouwconflict

AALTEN - Blijft het bij één of komen er drie woningen in het pand Bredevoortsestraatweg 39, waar voorheen kantoor/boekhandel Messink & Prinsen was gevestigd? Dat is de vraag waar de gemeenteraad zich op 27 september mag buigen. Zij krijgt het laatste woord in het conflict tussen de eigenaar en de gemeente. Intussen staat het pand al jaren leeg.

Door Jos Wessels

In de jaren na 2010 heeft de gemeente werk gemaakt van de verkleining van het kernwinkelgebied. Er wordt immers minder fysiek gewinkeld. Voor zowel klanten als ondernemers is het prettig als de winkels dicht bij elkaar staan. Messink & Prinsen lag buiten het centrum op de hoek van de Bredevoortsestraatweg en Oosterkerkstraat. De gemeente en de toenmalige eigenaar sloten een deal. De winkel werd met subsidie verplaatst naar de Landstraat en het oude pand kwam vrij voor bewoning. De oude bestemming van winkel met bovenverdieping werd veranderd: het werd woning met mogelijkheid voor kantoor/detailhandel aan huis. En er mocht een extra woning gerealiseerd worden. Dat laatste is inmiddels gebeurd. Die woning kreeg het huisnummer 39B.

Conflict
Maar er kwam een nieuwe eigenaar, de heer Gierkink uit Lichtenvoorde, die andere ideeën had voor het hoofdgebouw. Gezien de woningnood maakte hij een plan voor drie appartementen, twee beneden en een boven. Omdat alle voorzieningen aanwezig zijn, zou dat niet moeilijk moeten zijn. Bovendien is hier grote belangstelling voor: op een Facebookbericht kreeg hij twintig reacties binnen.
Burgemeester en wethouders wezen Gierkinks plannen echter af. Het probleem is de geluidshinder. Bredevoortsestraatweg en Oosterkerkstraat zijn beide drukbereden straten en de geluidshinder komt ver boven de geldende normen. Soms is er een oplossing mogelijk aan een geluidsluwe zijde van de woning, bijvoorbeeld de achterzijde. Men kan daar dan een raampje openzetten. Maar die mogelijkheid bestaat hier niet.

Beroep
De eigenaar is het daar net mee eens en ging tegen het besluit van B en W in beroep. Daarnaast legde hij bij de gemeente een forse schadeclaim neer vanwege extra, in zijn ogen onnodige, kosten. De gemeente wijst die claim af.
Volgens Gierkink is het goed mogelijk om aan de binnenzijde voldoende geluidswerende maatregelen te nemen. Volgens de gemeente kan dat niet. Nu ligt de zaak bij de raad.
De zaak Bredevoortsestraatweg 39 is meegenomen in een verzamelbesluit getiteld ‘Bestemmingsplan kern Aalten herziening 2022’. Op 6 september was er mogelijkheid tot inspreken. Daar heeft de eigenaar geen gebruik van gemaakt. Op 13 september konden politieke partijen hierover discussiëren in de oordeelvormende raad.
Voor wethouder Ted Kok is het duidelijk. De mogelijkheid voor extra wooneenheden kan door overschrijding van de verordening geluidshinder onmogelijk worden benut. "We kunnen de kwaliteit van wonen niet wegmoffelen, want het gaat hier om gezondheid. U als raad hebt deze normen zelf vastgesteld", aldus de wethouder.
Met name D66, GB en BBB/HMV hadden aarzelingen. Henk Rijks van GB pleitte voor maatwerk, maar lijkt toch mee te gaan met de wethouder. Alleen Henk Meerdink (HMV) hield zijn bezwaren overeind. Hij kondigde een amendement aan dat in de raad van 27 september zal worden behandeld. De raad heeft dan het laatste woord.