84. Children - Twarres
84. Children - Twarres

Children – Twarres (2001)

Overvraagd worden

Tot de zomer van 1992 hoorde ik bij de schoolgaande kinderen/pubers/volwassenen. Ik was 24 toen ik besloot dat het genoeg was, er mocht wel eens wat geld verdiend worden. Door de jaren heen heb ik ‘het leren’ geleerd, het leren om de informatie die nodig was om te presenteren in mij op te nemen. Tijdens mijn lagere schooltijd was ik geen hoogvlieger, ik kon meekomen, meer was het niet. In een klas van 35 kinderen was dat vaak confronterend. Klasgenootjes die mij overvleugelden als het ging om leren en het behalen van goede cijfers. Die lagere schooltijd was dan ook voor mij een redelijke tijd, ik kijk er niet met heel veel plezier op terug. Anders was de middelbare schoolperiode. Ik kreeg langzaam maar zeker door hoe ik moest leren, behaalde steeds betere cijfers en vond het naar school gaan dan ook steeds leuker.

Kinderen die moeite hebben met school, die moeite hebben met de druk die op hen ligt om te presenteren, kunnen het heel zwaar hebben. Er wordt van alles van ze verwacht. Maar wat moet je doen, als je de stof niet begrijpt en je steeds meer twijfelt aan jezelf? Doordat de rest wel mee kan komen, raak jij verder achterop, ga je meer aan jezelf twijfelen, waardoor het naar school gaan, een steeds groter wordend probleem kan worden.

In het prachtige sfeervolle nummer 'Children' van het Friese duo Twarres, wordt op mooie wijze de wensen van onze kinderen weergegeven. 'We're Looking For Love', 'We Follow Our Dreams And We'll Never Stop' en 'We're Looking For Reasons We'll All Understand'. Kinderen hebben liefde en begrip nodig, ze hebben hun eigen dromen die ze willen najagen en ze verkennen de betekenis van het leven. Ze zoeken ook naar de plaats die zij in het leven kunnen innemen, ze zijn als het ware op zoek naar zichzelf. Volgens mij zijn de meeste kinderen ook vredelievend en willen ze het iedereen, vooral hun ouders, naar de zin maken. 'We Want A Place For Everyone, We Shine Through Love, We Are The Children Of The Sun'. Liefde en warmte voor iedereen.

In onze snelle, keiharde, hedendaagse maatschappij, mogen we wel eens vaker stilstaan bij kinderen die die snelheid niet bij kunnen houden. En vergeet ook niet dat niet elk kind een studiebol is. Hij of zij kan bijvoorbeeld creatief zijn, of een 'handige Harry/Marie'. Geef ze de tijd en ruimte, dan komt het vaak wel goed.