Vanaf links waarnemend voorzitter KBO Henk Eijkelkamp, zijn vrouw Ria, secretaris van KBO-Gelderland, Roel Kremers, Lia Ebbers, echtgenote van secretaris, Jan Ebbers. Foto: PR
Vanaf links waarnemend voorzitter KBO Henk Eijkelkamp, zijn vrouw Ria, secretaris van KBO-Gelderland, Roel Kremers, Lia Ebbers, echtgenote van secretaris, Jan Ebbers. Foto: PR

KBO viert jubileum tegelijk met afscheid

Viering met een donker randje

Door Karin Stronks

AALTEN – De Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) heeft op woensdag 14 september haar 50 (+ 1)-jarig jubileum gevierd. De feestelijke middag is de laatste activiteit van de ouderenbond. Per 31 december 2022 valt het doek voor de KBO. Penningmeester Emma Bijlsma geeft aan: “Niet omdat er te weinig leden zijn, ook belangstelling voor onze activiteiten is er wel. De reden is dat er geen nieuwe mensen bereid zijn om de scheidende bestuursleden te vervangen. Daarom moeten we helaas stoppen.”

Zo’n 80 KBO leden zijn aanwezig bij de viering van het gouden (+1) jubileum bij zalencentrum ’t Noorden. De gasten genieten van koffie of thee met gebak. Het officiële gedeelte begint met het opspelden van zilveren bondsspelden door Roel Kremers, secretaris van KBO Gelderland. Jan Ebbers en Henk Eijkelkamp ontvangen de decoraties voor hun jarenlange inzet voor de KBO, de echtgenotes worden verblijd met een fraai boeket bloemen. Dagvoorzitter Hans de Graaf vertelt enige anekdotes over de twee gedecoreerden. 

Vrijwilligers worden verrast met een origineel cadeau, zij krijgen een handdoek met opschrift aangeboden. Na het officiële gedeelte is het tijd voor ontspanning, het duo Een & Ander zorgt voor een optreden met sketches, muziek, poëzie en liedjes. Al snel brengen zij de gasten aan het lachen. Een heerlijk buffet valt de gasten ten deel. Ad Brethouwer spreekt namens de samenwerkende ouderenbonden een woord van dank. Hans de Graaf zegt over het einde van de KBO: “Door gebrek aan bestuursleden stopt dit nu, maar laten we niet treuren om wat voorbij is, maar met weemoed en dankbaarheid terugkijken op wat is geweest.” 

Bejaardensoos
De oorsprong van de KBO is de Bejaardensoos, opgericht in 1971, gericht op leuke activiteiten voor ouderen die onder andere worden gehouden in de RK Sint Helenakerk. Acht jaar later is er sprake van belangenbehartiging, de bejaardensoos sluit zich aan bij het landelijke KBO. KBO correspondeert aanvankelijk per post met bestuurders of heeft gesprekken met wethouders over onderwerpen als zorg en verkeer.

In 1993 wordt de Ouderenraad opgericht, een adviesorgaan waarin twee KBO leden zitting hebben. De belangenbehartiging ontwikkelt zich door, ook kan de belastingaangifte worden verzorgd voor leden. Daarnaast worden door KBO, samen met collega-ouderenbonden, leuke activiteiten aangeboden zoals kaartavonden, zomerfietstochten, kerststukjes maken en leerzame lezingen of demonstraties. “Zo hebben we een bijeenkomst gehad over het werk van de politie en een informatieavond over longziekten.” 

KBO telt momenteel zo’n 215 leden. “Vier van de vijf bestuursleden hebben aangegeven te willen stoppen, ze zitten acht tot zeventien jaar in het KBO bestuur. Er zijn helaas geen gegadigden te vinden die het stokje willen overnemen. We hebben mensen persoonlijk benaderd, gesprekken gevoerd, helaas zonder resultaat. Dit is een landelijke tendens, het is heel lastig om vrijwilligers te werven”, vertelt Emma. 

KBO afdeling Aalten heeft daarom besloten om te stoppen. “Nog één activiteit hebben we gehouden, de jubileummiddag, helaas is dat tevens het afscheid van de ouderenbond. Omdat onze activiteitencommissie altijd goed op de uitgaven heeft gelet konden we uitpakken met een fijne middag, inclusief cabaret en een buffet.”

En dan valt op 1 januari 2023 het doek voor KBO Aalten. Emma: “Leden van onze afdeling kunnen lid worden van de zusterverenigingen in Aalten en Dinxperlo of de buurtgemeenten, maar ook van de landelijke of provinciale KBO.” De belastingaangifte kan desgewenst nog worden verzorgd. “De belastinginvul-hulpen hebben aangegeven dat te blijven doen. Ook ouderenadviseur Henk Eijkelkamp blijft gewoon doorgaan.”

Bestuur in 1981, bejaardensoos, vanaf links: mw. Aalbers, dhr. Scholten, dhr. Albers, mw. Bennink en mw. Olthuis. Foto: PR