Aaltense leeskring Latijn bestaat al veertig jaar

Onderwijs

AALTEN - In 1978 begon in Aalten, in het kader van het tweede kans onderwijs een cursus Latijn voor volwassenen. Vier jaar ldaarna kwam daaruit een leeskring Latijn voort, die nu, veertig jaar later, nog altijd bestaat.

De cursisten waren vaak mensen, die eerder niet in de gelegenheid waren geweest om een opleiding te volgen en ook ouders van kinderen, die geïnteresseerd waren geraakt in deze klassieke taal, de moeder van de Romaanse talen als: Frans, Spaans, Italiaans en Portugees, en de bron van allerlei wetenschappelijke termen (geneeskunde, biologie, rechten). Zij kwamen één avond per week naar school en studeerden veel thuis. Na vier jaar konden zij eindexamen doen. Vervolgens kwam de vraag: wat gaan we doen om de kennis bij te houden? Onder de bezielende leiding van docent Wim Mak, verbonden aan de C.S.A., nu Schaersvoorde in Aalten, werd daarom in 1982 begonnen met een leeskring. Tegelijk startte hij ook een cursus Latijn in Doetinchem.
De leeskring Latijn in Aalten telt nog altijd negen leden. In de loop der jaren zijn mensen afgehaakt maar er kwamen nieuwe bij, ook van de cursus in Doetinchem. Er worden teksten gelezen van dichters als Ovidius met de Metamorfosen en Vergilius met het verhaal over Aeneas, over noodlot, liefde en verdriet. Ook is er aandacht voor de verhandelingen van Seneca, een stoïcijn, over slavernij en over onze verhouding tot de dood. En de geschiedschrijver Tacitus, die zelf geleden heeft onder het regime van keizers als Nero en Diocletianus, vertelt over het omkeren van de waarheid en het uitschakelen van opposanten, als een manier om aan de macht te blijven
Al deze onderwerpen geven geregeld aanleiding voor geanimeerde discussies, zeker nu de onderwerpen weer zo actueel te zijn. De bijeenkomsten zijn ongeveer eens per drie weken. Voor belangstellenden is er nog steeds plaats.