Wethouder Wikkerink en Michael Richartz. Foto: PR

Wethouder Wikkerink en Michael Richartz. Foto: PR

Werken van Michael Richartz verzameld in ‘Dagboek ‘van een beelddenker’

Cultuur

Eerste exemplaren gepresenteerd in boekencafé Koppelkerk

BREDEVOORT - De opening van Septemberkunst  in Bredevoort kreeg donderdagavond een wel heel speciaal tintje. In het boekencafé van de Koppelkerk werd tegelijkertijd een zeer bijzonder boek gepresenteerd: ‘Dagboek van een beelddenker’. Het is een overzicht, in twee delen, van al het werk van Michael Richartz, die al tientallen jaren in Bredevoort woont. Hij was voordien arts in Duitsland en pendelde vele jaren tussen Amsterdam, Bredevoort en Duitsland.  

Na zijn pensionering vestigden Richartz en zijn vrouw zich definitief in Bredevoort en kwam er tijd om zijn enorme oeuvre aan kunstuitingen te ordenen, te rubriceren en te beschrijven. In het digitale ‘register’ staan maar liefst 2698 afbeeldingen van werken die Richartz in zijn kunstenaarsleven heeft gemaakt. Daaruit zijn twee banden samengesteld: één boek met schilderijen, grafiek en objecten en een met tekeningen. Aangevuld met aantekeningen uit dagboeken, kaarten, brieven en ander materiaal dat samen een kijkje geeft in de denkwereld van de kunstenaar en het proces van tot totstandkoming. 

Kunstzinninge familie
Richartz maakte een bijzondere aanloop naar het kunstenaarschap. Hij stamt uit een kunstzinnige familie. Zijn vader had een galerie in Oud Zuid in Amsterdam. Daar kwamen grote namen over de vloer als Emil Nolde, Jan Wiegers, Charley Toorop. Ook leerde Richartz veel van Erick Skubella, die met zijn tante was getrouwd. Dat leidde in de vele jaren tot een enorme stroom van tekeningen, schilderijen, foto’s en ook ruimtelijk werk. Vanaf nu dus netjes gerubriceerd. De productie, vormgeving en organisatie van deze hele operatie, die startte op 10 oktober 2018, was in handen van Dinie Wikkerink, zelf beeldend kunstenaar en fotograaf te Bredevoort. Uitgeverij Avondland tekende voor de officiële registratie.
Wethouder en buurman Joop Wikkerink onthaalde de genodigden op een presentatie waarin hij vele rollen aannam en veel petten opzette. Als ceremoniemeester, als presentator van de ontstaansgeschiedenis (the making of...) van het boek, als kunstliefhebber en als echtgenoot van de producent en dus van nabij betrokken bij elke stap waarmee het boek dichter bij zijn voltooiing kwam. 

Schoonheid en troost
Tenslotte nam Wikkerink de rol aan van wethouder en locoburgemeester. Namens het gemeentebestuur bedankte hij Michael Richartz voor zijn jarenlange bijdrage aan het kunst- en cultuurklimaat in Bredevoort. De wethouder gaf aan dat de gemeente het belangrijk vindt dat er mensen zijn die hun nek durven uitsteken en met hun kunst schoonheid en troost bieden, ook soms discussie maar altijd verbinding. En dat is nodig in de huidige onzekere tijden. Daarna signeerde Michael Richartz de eerste boeken en overhandigde ze onder luid applaus aan zijn vrouw Margot, zijn twee dochters en zijn buren: producent Dinie en wethouder Joop Wikkerink.
Tenslotte gaf de voorzitter van Stichting Art Aalten, Loes Tieman een beschouwing over het werk van Richartz. Ze vergeleek het met stijlen van Gauguin en Picasso, maar vooral met kubisten als Braque. Ze zag namelijk in het boek regelmatig terug dat -net zoals de kubisten deden- brokjes van een voorstelling anders gegroepeerd werden tot een nieuwe verbeelding.  

Werk van Miichael Richartz is tijdens Septemberkunst te zien in de Teunismolen in De Heurne en in de Koppelkerk te Bredevoort. Daar zijn ook de boeken te koop.