Bram Obbink in zijn atelier aan het werk. Foto's: Lineke Voltman

Bram Obbink in zijn atelier aan het werk. Foto's: Lineke Voltman

Schilder Obbink in de Jacobskerk: ‘Nieuw realisme vertelt een verhaal’

WINTERSWIJK - Van 16 augustus tot en met 10 september is in de Jacobskerk op de Markt een expositie van schilderijen van Bram Obbink (76) te zien met als titel ‘Even tijd voor de eeuwigheid’. 

Door Lineke Voltman

Bram Obbink en zijn vrouw Joke komen beiden oorspronkelijk uit de Achterhoek. Na vele jaren elders gewoond te hebben, zijn ze drie jaar geleden teruggekomen en hebben ze zich gevestigd in Corle. Als kind op de boerderij in De Haart was Obbink al veel aan het tekenen. "Eigenlijk onttrok ik me vaak aan de dagelijkse bezigheden op de boerderij. Later ben ik ook gaan schilderen. In Zwolle heb ik de Schilderschool bezocht waar de nadruk lag op het technische deel van alles wat met verf te maken had. In die tijd behaalde ik ook de Lagere Akte tekenen. Daarna heb ik toelatingsexamen gedaan voor de Academie Minerva in Groningen. Hoewel ik daarvoor slaagde, besloot ik toch een lerarenopleiding te gaan doen, destijds vond ik dat een betere investering in de toekomst. Vanaf 1972 heb ik op verschillende scholen les gegeven in creatieve vakken, waarbij ik ook nog lessen volgde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort."

Schilderijen met een verhaal
Obbink noemt zijn stijl van schilderen 'nieuw realistisch'.

Hij geeft aan: "De werkelijkheid is het startpunt en wordt aangevuld met situaties waardoor het schilderij meer spanning krijgt. Het vertelt als het ware een verhaal. Een voorbeeld daarvan is het schilderij ‘Even tijd voor de eeuwigheid’, naamgever van de expositie en afgebeeld op de poster: je ziet de oude kerkdeur van de St. Jan in Zutphen met daarvoor twee fietsen, waarvan een met een postzak en de kerkdeur staat op een kier. Hier kun je een heel verhaal bij maken. Is de postbode even de kerk in gegaan om een kaarsje te branden en waarom staan de fietsen met de achterzijden naar elkaar toe?"

Prijzen en nominaties
In de afgelopen jaren heeft Obbink op verschillende plekken geëxposeerd en ook prijzen gewonnen, onder andere bij een expositie in de rechtbank van Zutphen. "Men heeft toen ook een schilderij aangekocht, dat in de hal van de rechtbank hangt. Ook hoorde ik bij de genomineerden voor de Gelderlander Kunstprijs in de Catharinakerk in Doetinchem." Tevens maakte een tijd lang een van mijn schilderijen deel uit van de Zutphense Kunstcollectie in de Hanzehof te Zutphen.

Twaalf werken
De expositie in de Jacobskerk omvat twaalf schilderijen van Obbink, enkele daarvan heeft hij van de kopers voor de expositie te leen gevraagd. De schilderijen zijn te zien tijdens de openingsuren van de Jacobskerk: dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur, woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.

Het schilderij met de kerkdeur van de St. Jan in Zutphen.