Kinderraad jureert de kleurplaten. Op de achtergrond links Jos Wessels, voorzitter 1572, en wethouder Hans te Lindert. Foto Manon Wensink-Veenhuis

Kinderraad jureert de kleurplaten. Op de achtergrond links Jos Wessels, voorzitter 1572, en wethouder Hans te Lindert. Foto Manon Wensink-Veenhuis

Kinderraad en kleurplaten

AALTEN - De gemeente Aalten kent een kinderraad, die bestaat uit zeven leerlingen uit groep 8 die door de diverse basisscholen zijn gekozen. Afgelopen week hadden zij hun laatste reguliere vergadering want in september zit hun werk erop. Dan zitten de meisjes en jongens op de brugklas en komt er een nieuwe kinderraad.

Door Jos Wessels

De agenda van een kinderraad is heel divers. Zo blijken de leden te hebben meegewerkt aan de jeugduitvoering van het Sjoksfestival. Wethouder Hans ter Lindert vraagt naar hun bevindingen. Zij vonden het heel leuk maar de rap-muziek wordt eensgezind afgekeurd. Een dieptepunt was de suikerspin. Daar zat geen suiker in, dus die had een heel raar smaakje! Dat moet anders, beloven de medewerkers van Figulus die ook aanwezig zijn.

Een taak van heel andere orde is het jureren van de kleurplaten van het project Bredevoort 1572 die door kinderen van de scholen uit de gemeente zijn ingeleverd bij de VVV’s van Aalten, Dinxperlo en Bredevoort. De kleurplaat was getekend door Manon Wensink-Veenhuis. Er zijn 86 kleurplaten ingeleverd waaronder enkele van kinderen uit Duitsland en Enschede. Er zijn twee bijzondere kleurplaten: één van een kind van één jaar en één van een kind van twee jaar. Die verdienen een speciale prijs, vindt de kinderrraad eensgezind. Uit de overige platen kiezen de raadsleden uit vier leeftijdscategorieën elk vijf winnaars. Deze in totaal twintig winnaars ontvangen thuis een uitnodiging voor een gezellige middag met bezoek aan de klompenklas in de Aaltense Musea.

Dan is het tijd voor een serieuze bezigheid. De gemeente Aalten heeft zich verbonden aan de Global Goals van de Verenigde Naties. Dat zijn zeventien doelen die ervoor moeten zorgen dat onze wereld gezonder, rechtvaardiger en duurzamer wordt. De kinderraadsleden bekijken filmpjes en discussiëren met elkaar. Zij zullen een brief schrijven aan de grote gemeenteraad met aanbevelingen vanuit de jeugd. Benieuwd wat de gemeenteraad hiermee gaat doen.

Kinderraad jureert de kleurplaten. Foto Manon Wensink-Veenhuis