Het team van de Zomerschool. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het team van de Zomerschool. Foto: Frank Vinkenvleugel

Voor de vierde keer de Zomerschool

Dit jaar ook kinderen uit Oekraïne

Door Daniëlle Jolink

DINXPERLO - Dit jaar vindt alweer de vierde editie van de Zomerschool plaats, een initiatief vanuit stichting Figulus welzijn. Een enthousiast team van zes medewerkers zal een tal van activiteiten, uitjes en workshops aanbieden aan de kinderen van de statushouders uit de gemeente Aalten. Dit alles met de bedoeling om ervoor te zorgen dat ook in de zomervakantie de kinderen in aanraking komen met de Nederlandse taal en zij op deze manier hun Nederlands kunnen behouden, onderhouden en verbreden. Nieuw dit jaar is dat behalve kinderen afkomstig uit Syrië en Eritrea, ook kinderen uit Oekraïne deel zullen nemen aan de Zomerschool.

Net als voorgaande jaren stelt IKC de Bosmark ook dit jaar zijn locatie beschikbaar voor de Zomerschool. De Zomerschool is vier jaar geleden opgezet om in de schoolvakantie ook actief bezig te zijn met de Nederlandse taal, zodat het terugkomen op school na de vakantie dan net wat makkelijker is en de Nederlandse taal niet weggezakt is. Dit alles wordt op een gezellige en speelse manier gedaan. Plezier maken staat dan ook voorop in de zomerschool want het is tenslotte ook gewoon nog vakantie.

De teamsamenstelling is dit jaar wel veranderd. Sanne Westerveld en Jolien Stronks zijn inmiddels vaste gezichten voor de kinderen van de Zomerschool. Aangevuld met twee nieuwe jongens en twee meiden, vormen zij een enthousiast, jong team. Ze bestaan uit een leerkrachtondersteuner, twee pabo-studenten, een onderwijsassistent, een sociaalmedewerker en een jeugdwerker. De afgelopen tijd zijn ze met elkaar al druk bezig geweest met alle voorbereidingen. Ze hebben een afwisselend programma in elkaar weten te zetten dat vol gepland is met workshops, activiteiten en uitjes, allemaal gericht op het thema ‘beroepen’. Sanne: “ Dit is alweer mijn vierde jaar Zomerschool. Mensen vragen weleens aan me of ik het niet vervelend vind om in de zomervakantie ook nog weer te werken, maar ik zie dit helemaal niet als werken. Het is gewoon echt mijn passie. Ik doe het echt uit liefde voor de kinderen. Wat ik zo mooi vind aan de zomerschool is dat je op een speelse manier de kinderen de Nederlandse taal bijbrengt. Ook zijn de kinderen samen in de groep, ze komen vanuit dezelfde situatie dit zorgt ervoor dat ze herkenning én erkenning ervaren. Dat vind ik echt zo mooi aan de Zomerschool.”
“ Het is een hele andere manier van onderwijs. Het is heel laagdrempelig”, vult Jolien aan. “Voor mij is het alweer het derde jaar, alleen dit jaar vanuit Figulus. De doelgroep spreekt me echt aan. Ik vind het vooral heel dankbaar en gezellig werk”.

De statushouders-kinderen die al een tijdje in de gemeente Aalten wonen, spreken ondertussen al een aardig woordje Nederlands. Voor de Oekraïense kinderen ligt dit nog anders, bij hen bestaat het communiceren voornamelijk nog uit handen- en voetenwerk. “De Zomerschool heeft voor hen dus ook echt heel veel meerwaarde”, aldus Sanne en Jolien. “ Ze zijn net in Nederland en het onderwijs is voor hen net opgestart. Als ze er dan zes weken ‘uit’ zijn door de zomervakantie dan moeten ze weer van vooraf aan beginnen”, aldus Jolien. “Leerkrachten merken echt dat de kinderen nu na de vakantie makkelijker binnenkomen. Ze zijn minder terughoudend, meer ontwikkeld en hun Nederlandse taal is behouden", vult Sanne aan.

De Zomerschool is, net als de reguliere school, opgedeeld in onder-, midden- en bovenbouw. Het vindt plaats in de tweede, derde, vierde en vijfde week van de zomervakantie en is op de dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend van negen tot twaalf uur. Er is heel bewust voor deze opzet gekozen omdat de kinderen tenslotte ook gewoon nog vakantie hebben en ook tijd van bijkomen nodig hebben. Dit jaar is het thema beroepen. Iedere dag zal er door middel van een workshop en activiteit een ander beroep aan de beurt komen. Ook de uitjes die gemaakt worden, houden verband met dit thema. Zo maken de kinderen kennis met het beroep brandweer en zullen ze leuke waterspelletjes doen. Eén van de medewerkers die nieuw is dit jaar is Yoran Boland. Hij zal de kinderen kennis laten maken met het beroep timmerman. Yoran: "Voordat ik sociaalwerker ben geworden, was ik timmerman. Ik zal dan ook een dag een leuke timmerworkshop verzorgen voor de kinderen, waarin ze een gebruiksvoorwerp gaan maken dat ze mee naar huis kunnen nemen”.

Net als in de afgelopen jaren zal ook dit jaar bibliotheek de Achterhoekse Poort weer betrokken zijn bij de Zomerschool. Zij leveren weer allerlei boeken aan die verspreid staan in de lokalen. De laatste dag van de Zomerschool komen de ouders van de kinderen. Zij zullen dan kennismaken met de beroepen die de revue gepasseerd zijn. De Zomerschool is te volgen via Facebook waar iedere dag foto’s en filmpjes geplaatst zullen worden zodat iedereen die dat wil, mee kan genieten van al het leuks dat de Zomerschool de kinderen te bieden heeft.

Het team van de Zomerschool. Foto: Frank Vinkenvleugel