Het kunstwerk in wording in de werkplaats van Grijsen. Foto: PR

Het kunstwerk in wording in de werkplaats van Grijsen. Foto: PR

De tijd staat even stil in de werkplaats van Grijsen

Publiek kunstwerk voor Amsterdam uit Winterswijk

WINTERSWIJK - Wie de werkplaats van Grijsen Park en Straatdesign in Winterswijk binnenloopt, zal het direct opvallen: de constructie van een indrukwekkend en immens kunstwerk van staal en hout. De creatie is bedacht door de Amsterdamse kunstenaar Gabriel Lester. Lester staat bekend om zijn films en sculpturen, maar ook om zijn bijzondere kunstwerken in de openbare ruimte, waarmee hij volgens velen de tijd stil lijkt te zetten. Zo ook in de werkplaats van de Winterswijkse producent van straatmeubilair, want Grijsen brengt momenteel een van de ideeën van Lester tot leven.

“Een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk”, aldus algemeen directeur Patrick Grijsen, die vol trots de tekeningen en ontwerpen van het 25 meter lange gevaarte laat zien. “We hebben het element van begin tot eind uitgewerkt. De tekeningen zijn in Winterswijk uitgetekend, het hout is door onze eigen vakmensen bewerkt en wordt momenteel geassembleerd tot eindproduct. Het mooie is ook dat dezelfde mensen dit element binnenkort zullen plaatsen op locatie in Amsterdam”.

Kunstwerk én prettige verblijfplek
Het element in de openbare ruimte zal bestaan uit een aantal vlonders, die op verschillende plekken ‘open gepeld’ lijken. De grote krullen verbeelden daarbij het bevriezen van de tijd. Amsterdam is niet de eerste plek waar een soortgelijk kunstwerk wordt geplaatst. Eerder ontwierp Lester ook al ‘kunstlandschappen’ voor projecten in Zweden en Colombia, al waren deze niet altijd permanent. Dit kunstwerk zal na montage op de locatie blijven en dienen als prettige verblijfsplek. Niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van de picknicktafels die in het ontwerp zijn verwerkt. Deze worden ook door het team van Grijsen gecreëerd.

Echt vakmanschap
Meerdere medewerkers van Grijsen Park & Straatdesign zijn momenteel bezig met het realiseren van het markante object. Wat het bijzonder maakt: het kunstwerk wordt helemaal gerealiseerd in ‘onze’ Achterhoek. Patrick Grijsen: “We vinden het prachtig dat we al onze kwaliteiten in dit project kwijt kunnen: van het meedenken met de opdrachtgever, de houtbewerking, het voorprogrammeren van ons CNC-bewerkingscentrum tot het assembleren van het geheel. Ieders kennis en vakmanschap wordt telkens weer ingezet om de buitenruimte van Nederland en daarbuiten mooier te maken.”

Waar? Geduld
Waar het project precies geplaatst zal worden, blijft nog even geheim tot het moment van plaatsen. De straatmeubel-producent belooft op korte termijn meer te vertellen over dit fraaie project.