Aalten, Aschkar, met de heer Hoens, Haartsestraat. Foto: Geert Wevers
Aalten, Aschkar, met de heer Hoens, Haartsestraat. Foto: Geert Wevers

Oplossing zoekplaatje: wat zien we hier?

Algemeen Aalten

De aschkar

Door Leo van der Linde

AALTEN - De voorloper van de ROVA. We zien we hier een foto uit de jaren dertig van de vorige eeuw uit Aalten, een zogenaamde ‘aschkar’. Vrijwel iedereen stookte destijds op kolen. De as werd opgehaald door deze kar, getrokken door een paard. Voor het ophalen van de as en ander afval, betaalde men jaarlijks een bedrag van 1,75 gulden. Een soort van afvalstoffenheffing. Dit was een verplichte jaarlijkse bijdrage die geïnd werd door Aaltens Belang. Penningmeester was de heer G.W. Vaags. Elk jaar kreeg men een kwitantie met hierop een prachtige afbeelding van deze aschkar, met als tekst: ‘Tingelingeling-ting-tang! Voor de aschkar van Aaltens Belang’.

Na de oorlog werd de aschkar niet meer gebruikt. Men verzamelde de as en ander huisvuil in zinken emmers. Deze kon men elke week aan de weg zetten. Ze werden geleegd door de vuilnisophaaldienst. Zwaar werk, het legen van die zinken emmers. Achterop een vrachtwagen reden twee beladers mee. Bij elke woning werd de emmer opgepakt, leeggegooid in de wagen. Vervolgens sprong men weer achterop de treeplank van de vuilniswagen voor het volgende adres. Het gebruik hierna van plastic vuilniszakken maakte het werk al een stuk lichter. Al was het voor de vuilnismannen nog steeds zwaar lichamelijk werk.

Tegenwoordig is het een stuk lichter. De vrachtwagen van de ROVA rijdt voor, automatisch worden de containers één voor één geleegd in de wagen. Een druk op de knop voor het laden en weer neerzetten van de container, is lichamelijk veel minder zwaar.

Een kwitantie uit 1937. Foto: collectie Leo van der Linde