Gemarkeerde oorlogsgraven. Foto: Louis Veldhuis

Gemarkeerde oorlogsgraven. Foto: Louis Veldhuis

Graven van oorlogsslachtoffers te bezoeken

Algemeen

AALTEN - Ook dit jaar zijn de graven van oorlogsslachtoffers te bezoeken op de verschillende begraafplaatsen in Aalten en Bredevoort. Mensen die stil willen staan bij de oorlogsslachtoffers worden in de gelegenheid gesteld om de graven te bezoeken.

Aan de graven is eind maart door vrijwilligers onderhoud gepleegd en de routes zijn uitgezet. Op de Joods-Israƫlitische begraafplaats aan de Haartsestraat staat een paneel waarop de Joodse slachtoffers worden vermeld. De routes zijn uitgezet op de volgende begraafplaatsen.

Aalten
Algemene begraafplaats Berkenhove, het gaat hier om het oude gedeelte en het roomskatholieke gedeelte. De algemene oude begraafplaats aan de Varsseveldsestraatweg en de roomskatholieke oude begraafplaats aan de Piet Heinstraat.

Bredevoort
De oude algemene begraafplaats Mauritsstraat en de oude roomskatholieke begraafplaats aan de Bolwerkweg.

De oorlogsgraven zijn te herkennen aan een bordje op een paal met daarop de naam van het slachtoffer, de geboortedatum, de datum van overlijden en de vermelding waardoor het slachtoffer is omgekomen. De uitgezette routes blijven beschikbaar tot 1 juli. 

Verhalen
Op de website van het Nationaal Onderduikmuseum Aalten zijn verhalen te vinden van de oorlogsslachtoffers. Ga naar www.nationaalonderduikmuseum.nl  Onder de zoekfunctie Oorlogsgravenroute kan men de persoonlijke verhalen lezen door de naam van het oorlogsslachtoffer aan te klikken.