64. Return To Innocence - Enigma
64. Return To Innocence - Enigma

Return To Innocence - Enigma (1994)

Politieke moord

Zes mei 2002, de dag dat de Nederlandse politiek voorgoed zijn onschuld verloor. Op die dag werd Pim Fortuyn vermoord, nadat hij een promotiebezoek had gebracht aan het radioprogramma van Ruud de Wild, toentertijd van 3FM. Fortuyn was een bijzondere politicus, een luis in de pels van de gevestigde partijen. Hij was charismatisch, goed gebekt en had door zijn kale kop en strakke pakken, een karakteristieke en bijzondere uitstraling.

Ik kan mij het nieuws op die dag nog goed herinneren. Het was een maandag, in de week van Hemelvaartsdag en de UEFA Cup finale van Feijenoord tegen Borussia Dortmund. Er heerste na de moord paniek in Den Haag en de vraag die men zich stelde was, staat deze moord op zichzelf? Voor mij was de belangrijkste vraag, of de nieuwe minister president van Nederland was vermoord, want die richting ging het wel op. Hij was mateloos populair en met name de lijsttrekker van de PVDA, Ad Melkert kon absoluut niet op tegen de gevatheid van Fortuyn.

Politieke moorden komen helaas vaker voor. De bekendste is natuurlijk John F. Kennedy in 1963, de president van Amerika. En ik kan mij de moord op de Zweedse premier Olaf Palme ook nog herinneren, die vond plaats in 1986. Wat brengt iemand ertoe tot een dergelijke, ingrijpende daad over te gaan? Fortuyn had enkele zeer uitgesproken standpunten, die beslist niet onschuldig waren, maar om iemand daarom te vermoorden?

In 1994 verscheen de single 'Return To Innocence' van Enigma. Op een heerlijke beat en dito melodie wordt een prachtige tekst gezongen. Voor mij staat dit nummer voor vrijheid van meningsuiting, misschien is het woord onschuld net iets te misplaatst. Het begint al met 'Love, Devotion, Feeling, Emotion', gevolgd door 'Don't Be Afraid To Be Weak, Don't Be Too Proud To Be Strong', Fortuyn stond voor wat hij dacht en dat uitte hij ook, hij was niet bang voor de reactie. 'Don't Care What People Say, Just Follow Your Own Way', dat deed hij zeker, het was zijn project, minister president van Nederland worden.

Of je nu wel of niet achter zijn ideeën stond, hij was een bijzondere man. Je kunt je alleen maar afvragen wat er gebeurd zou zijn als…? Zinloos natuurlijk deze vraag. Er veranderde veel na de moord op Pim Fortuyn. Ik zou graag terug willen naar die onschuld, 'The Return To Innocence', of is dat weer een onzinnige opmerking van deze naïeve man?