Piekenpoetsweekend Compagnie Onversaegt. Foto: Leo van der Linde

Piekenpoetsweekend Compagnie Onversaegt. Foto: Leo van der Linde

Piekenpoetsweekend Compagnie Onversaegt

Cultuur

BREDEVOORT - In het weekend van 20 tot en met 22 mei organiseert Compagnie Onversaegt weer haar jaarlijkse oefenweekend, het piekenpoetsweekend. Op het terrein aan de Grote Gracht aan de Bolwerkweg slaan naast de Compagnie ook een aantal andere re-enactmentgroepen hun tenten op zodat er daar een sfeervol zeventiende-eeuws kampement te bewonderen valt.

Om de eventuele ooievaars niet te verstoren worden de activiteiten op afstand van Het Grachthuys gehouden. Naast het kampleven wordt op zaterdag de inname van Bredevoort in 1572 door het geuzenleger onder leiding van Hendrik van den Bergh nagespeeld en demonstreert de compagnie in dit weekend het uitvoeren van gevechtshandelingen zoals die tijdens de 80-jarige oorlog plaatsvonden. 

Die inname begint om 13.30 met het afvuren van het grote kanon. Na de inname van Bredevoort worden er tot 14.45 uur demonstraties van gevechtshandelingen gegeven op Het Zand. Daarbij wordt met musketten geschoten. Op zondag worden in het kampement van 13.15 tot 13.45 uur kanonnen en musketten afgeschoten waarna er van 14.00 tot 15.00 uur weer een demonstratie op Het Zand gehouden wordt. 

Het grote verschil met 1572 is wel dat het nu een groot toneelspel is waarbij de veiligheid van iedereen voorop staat en er alleen nep-gewonden vallen. Hoewel het weekend geen publieksevenement is, is de geïnteresseerde toeschouwer wel van harte welkom om een kijkje in het kampement te komen nemen en daar ook de demonstatie van het afvuren van de musketten en enkele kanonnen te aanschouwen. Daarbij wordt wel verzocht om de aanwijzingen van de re-enacters op te volgen om de veiligheid van iedereen te waarborgen.