Afbeelding

Column Dichterbij, burgemeester Stapelkamp

Algemeen

Lente in Dinxperlo

De dagen worden langer, de zon krachtiger en overal ontvouwt zich nieuw leven. Het is lente en niet alleen wat het klimaat betreft. De samenleving veert na twee jaar met beperkingen op en vertoont nieuw leven, weg met dat chagrijn! Tal van activiteiten kunnen weer georganiseerd worden en dat gebeurt volop. We waren er hard aan toe, we kunnen immers niet zonder elkaar. Ook in Dinxperlo bespeur ik de laatste tijd een nieuw seizoen, er hangt iets in de lucht, een frisse wind. 

Dinxperlo 1.0 werd aan het eind van de oorlog zwaar beschadigd, vrijwel geen pand kwam ongehavend uit de strijd. In een tijd van schaarste en beperkte welvaart moest het dorp weer opgebouwd worden. De woningnood was hoog, kwantiteit ging voor kwaliteit. Pas rond 1960 was de Wederopbouw af: Dinxperlo 2.0. Dat naoorlogse centrum is nu zestig jaar oud en gedateerd. We reden nog nauwelijks in auto’s, supermarkten bestonden nog niet en vrouwen werkten nauwelijks buitenshuis. Duitse bezoekers kwamen niet in de aantallen die we nu gewend zijn en een bezoek aan een terrasje of restaurant was voor velen iets wat je hooguit deed met een bruiloft of jubileum. Allemaal aspecten waarmee het gemeentebestuur destijds geen rekening kon houden. Dat levert dus ook precies de uitdagingen op waar het dorp nu voor staat en die door de gemeente zijn opgepakt in de door de gemeenteraad unaniem vastgestelde Centrumvisie. Die visie geeft op hoofdlijnen de richting aan. Verplaatsing Jumbo, uitbreiding Aldi, extra (zorg)woningen, meer openbare ruimte voor verblijf en ontmoeting en minder voor het blik van auto’s, meer aandacht voor recreatie en toerisme met als uniek aspect de grensbeleving en ook meer aandacht voor vergroening, wateropvang en tegengaan van hittestress. Een indrukwekkende lijst die een grote uitdaging vormt om dit unieke dorp met een sterke identiteit en gemeenschapszin opnieuw op de kaart te zetten: Dinxperlo 3.0.

Aan de uitwerking ervan wordt hard gewerkt, maar dat heeft tijd nodig. We kunnen geen ijzer met handen breken. En dat is ook niet erg, er moet zorgvuldig worden nagedacht en overlegd met tal van belanghebbenden. Want ook vastgoedeigenaren, ondernemers en inwoners zijn aan zet en hebben tijd nodig. Dinxperlo 3.0 wordt slechts een succes als velen, liever nog iedereen, meedoet.

En juist daar merk ik nieuw elan, bespeur ik een nieuwe lente. Vorig jaar zetten de mensen achter het vernieuwende en verbindende DinXperience het leven op de grens op de culturele kaart. Het Grenslandmuseum heeft zowel het gebouw, de exposities als ook zijn eigen organisatie opgefrist. Ga eens kijken. De VVNF heeft op Koningsdag de aubade gesitueerd op het Clausplein zelf, vooruitlopend op de herinrichting als ontmoetingsplek van het dorp. De mogelijke samenvoeging van de twee brandweerposten benadrukt het bijzondere karakter van het grensdorp en zorgt voor veel positieve publiciteit. En SABA geeft het bedrijventerrein een enorme facelift.

Met centrummanager Hans Wennekes loop ik regelmatig een rondje langs ondernemers in de detailhandel. Er is nauwelijks leegstand, Duitse gasten komen weer de grens over, pandeigenaren ruiken kansen en beseffen dat verouderde panden meer dan een lik verf nodig hebben. Projectontwikkelaars informeren naar mogelijkheden. En tal van nieuwe (vrouwelijke) ondernemers zorgen voor nieuwe energie, uitstraling, ideeën en reuring.

U merkt, er zit volop leven in Dinxperlo. Doe dus ook mee als inwoner, als ondernemer, eigenaar of organisatie. Zoek elkaar op en bevraag elkaar. Durf vertrouwde werkwijzen en structuren die niet meer werken los te laten. Ga samen brainstormen over (jo)uw bijdrage aan een nieuwe toekomst voor Dinxperlo en kom met jo(uw) ideeën en plannen.

Anton Stapelkamp
burgemeester