Grotere terrassen dit jaar opnieuw kosteloos

AALTEN - Raadsvragen, akkoordstukken met stemverklaringen met vragen en suggesties en een motie stonden op de agenda van een korte besluitvormende gemeenteraadsvergadering.

Door Bernhard Harfsterkamp

Uitvoering motie terrassen
Alexander van der Graaff (D66) vroeg hoe de stand van zaken was betreffende een door een ruime meerderheid aangenomen motie over de verkenning van permanent grotere terrassen. “De eerste terrassen zien we alweer bij het gemeentehuis staan. Daar worden we gelukkig van. Maar wat is er over afgesproken?” Wethouder Martin Veldhuizen vertelde dat de gemeente er volop mee bezig is. “Er zitten nogal wat haken en ogen aan”, zei hij. “Uit de inventarisaties van alle terrassen komen wensen naar voren.” Die hebben onder andere te maken met bevestigingspunten in de uitbreiding. “We bekijken hoe die het beste kunnen worden aangebracht zonder dat ze hinderen.” Daarnaast zijn nog niet van alle horecaondernemers de wensen binnen. “Die verwachten we binnenkort. Voor dit jaar is alles geregeld en zijn de grotere terrassen opnieuw kosteloos.” Van der Graaff was daar tevreden over, maar wil voor de toekomst duidelijkheid. “Laten we dat vooral gaan regelen.”

Verrommeling plekken in de openbare ruimte
Tobias Holtman, ChristenUnie (CU), had een motie ingediend, waarin hij sprak over het tegengaan van verloedering van openbare plekken. Bij zijn toelichting gaf hij meteen aan dat de gemeente Aalten niet verloederd en verpauperd. “We hebben flink geworsteld met de juiste term. De CU wil dat Aalten nog mooier wordt.” Het ging hem om diverse openbare plekken waar bordjes staan, die gekoppeld kunnen zijn aan gedenk- en herdenkingsplekken. Het kan ook om een bankje met een informatiebord gaan. “Sommige van deze plekjes liggen er niet netjes bij. Daar willen we wat aan doen.” Wethouder Ted Kok was blij met de nuancering van Holtman. Van het woord verloedering was hij geschrokken. “We hebben er niks tegen om een ronde te maken om alles te bekijken en te bepalen wat we handhaven en weghalen.” Een deel van de informatieborden is goed in beeld. Die worden onderhouden door de stichting Achterhoek Toerisme. “Er gaat ook veel goed. Aan sommige borden doet niemand iets. Er is feest wanneer ze worden geplaatst en daarna kijkt niemand er meer naar om.” Kok kondigde daarom een restrictief beleid voor nieuwe borden aan. “De strekking van de motie nemen we over.” Dat was voor Holtman voldoende reden om de motie in te trekken.

Stemverklaringen over Kaeminghk en de Groene Kamer
Bij akkoordstukken met een stemverklaring krijgen alle raadsfracties maximaal één minuut om uit te leggen waarom ze instemmen met een raadsvoorstel. Gerrit Assink (CDA) en Henk Meerdink (BBB/HMV) riepen B en W op om snel met voorstellen te komen over de tien hectare nieuw bedrijventerrein, die de gemeente mag realiseren. Bij de stemverklaringen over de woningbouw in de Groene Kamer was de rode draad dat er daar te weinig goedkope woningen worden gebouwd, zodat ook de starter op de woningmarkt een huis kan kopen. “Meer goedkope woningen, daar moeten we wat mee”, vatte Alexander van der Graaff (D66) het samen. Hij stelde voor het punt op te nemen in het nieuwe raadsprogramma.