Kinderen uit Bredevoort met de fietsroute met kinderburgemeester Jurre Tadema en wethouder Martin Veldhuizen. Foto: PR

Kinderen uit Bredevoort met de fietsroute met kinderburgemeester Jurre Tadema en wethouder Martin Veldhuizen. Foto: PR

Waar is het Zwaard van Tholeta?

Cultuur

BREDEVOORT - Op zaterdag 23 april overhandigden kinderburgemeester Jurre Tadema en wethouder Martin Veldhuizen de eerste editie van de nieuwe kinderroute aan de Bredevoortse jeugd. Dat er in de Tachtigjarige oorlog veel gevochten en gestreden is in en om Bredevoort weten de meesten wel, maar dat er ook een zwaard achter is gebleven, is minder bekend. Van wie was dat zwaard? Wie waren de Borghmannen? En waar is het zwaard nu?

In de Tachtigjarige oorlog ging Prins Maurits met zijn leger op heel wat veldtochten tegen de Spanjaarden die in grote delen van Nederland de baas waren. In 1579 versloeg de prins de Spanjaarden hier aan de oostgrens. De Spanjaarden vluchtten en één van de soldaten verloor een zeer zeldzaam en mooi zwaard met het woord ‘Tholeta’ erop...

Speurtocht naar het zwaard van Tholeta
Tijdens deze speurtocht kunnen de kinderen op zoek naar dit legendarische zwaard uit de zestiende eeuw. In een oud gedicht staat beschreven waar het zwaard is. Maar er ontbreken letters en het gedicht is niet te lezen. De kinderen gaan eerst op zoek naar de juiste letters met hulp van de Borghmannen. Als ze door de letters en het gedicht te combineren en het zwaard vinden, mogen ze een wens doen.

Kinderfeestje
De kinderroute duurt ongeveer anderhalf uur. Vanaf 25 april is de route verkrijgbaar voor 1 euro bij VVV Bredevoort aan de Markt 8. De route is individueel en met gezin te boeken, maar ook zeer zeker geschikt als kinderfeestje. Daarbij is een onderscheiding van Prins Maurits mogelijk. Meer informatie is te krijgen bij de VVV.

Activiteitenoverzicht
Het totale activiteitenprogramma van Bredevoort 1572 is te raadplegen op de website van www.bredevoort.nu en www.vvvaalten-bredevoort-dinxperlo.nl
De laatste informatie en ontwikkelingen zijn te volgen via de Facebookpagina Beleef Aalten Bredevoort Dinxperlo. Deze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Gelderland, Stichting de Gaostok Aalten en de gemeente Aalten.