Workshop van DanzArte. Foto: PR
Workshop van DanzArte. Foto: PR

Koningsdag in de gemeente Aalten

Cultuur

AALTEN/DINXPERLO/BREDEVOORT - Twee jaar zijn festiviteiten niet mogelijk geweest door de maatregelen rondom corona. En nu, in 2022, ziet het er rooskleurig uit! Mensen kunnen elkaar weer ontmoeten, een hand schudden, een feestje geven. Ook Koningsdag kan weer worden gevierd. 

Oranjeverenigingen in de gemeente Aalten zijn druk bezig geweest om een mooi programma samen te stellen. In Dinxperlo, Aalten, Bredevoort, de kleine kernen en buurtschappen is van alles te beleven. Voor het hele gezin, voor alle generaties is er van alles te doen en te beleven. De verjaardag van koning Willem Alexander kan uitbundig gevierd worden!  
Dinxperlo
Het programma van Koningsdag in Dinxperlo ziet er vol en gezellig uit en wordt voorafgegaan door een geweldige feestweek die wordt afgetrapt op 9 april als de Culturele Avond wordt gehouden. Een avondvullend programma met een illusionist, een circusartieste en jazz-, jaren ’90- en soulmuziek. De hele week voorafgaand aan Koningsdag is door Oranjevereniging VVNF van alles georganiseerd voor de leden. Van een ontspanningsmiddag voor ouderen tot een daverende feestavond en een prachtig veteranenconcert. Van een kidsdisco, gezinsfietstocht tot Spätshoppen.
Koningsdag begint al vroeg als het tamboerkorps van de Schutterijvereniging E.M.M. rondtrekt door de straten, gevolgd door de vlaggenparade op het Prins Clausplein. Het Oranjecorps zal de kinderoptocht voorgaan waarna de mooiste versierde fietsen van kinderen bekend worden gemaakt. Het Frühshoppen in de grote tent kan beginnen! Het feestelijke middagprogramma begint rond 14.00 uur, met vermaak, vertier, attracties waaronder een circus, majorettes en stunts van Geschwister. ’s Avonds zorgt Cabrio voor een spetterend afsluitend feest voor leden in de grote tent.

Bredevoort
In Bredevoort gaat Koningsdag van start met kanongebulder om 8.50 uur waarna het Wilhelmus wordt gezongen. Vervolgens staat de grote kindervrijmarkt op het programma. Sv Bredevoort heeft een mooie fietstocht van ongeveer 27 kilometer uitgezet, starten kan tussen 10.00 en 11.00 uur vanaf het voetbalveld. Na afloop kunnen deelnemers gezellig na borrelen. 

Aalten
Koningsdag in Aalten gaat van start met concerten van fanfareorkesten bij woonzorgcentra. Senioren kunnen genieten van muzikale klanken van Advendo Lintelo en Eendracht Aalten. Voor kinderen is een mooi programma met de kleedjesmarkt rondom de Hema, ballonnenclowns, schminken en vanaf 12.00 uur leuke workshops van DanzArte, Hanami, Drumband VMS en AV Weerbaarheid. Alle kinderen die meedoen met de workshops en met de kleedjesmarkt krijgen een leuke button cadeau. Wie spaart ze allemaal?
De traditionele Koningsloop ontbreekt niet, sportievelingen gaan de strijd aan vanaf 10.30 uur in het Aaltense centrum over 800 en 1600 meter en de klapper, 5 kilometer. In de middag kan de jeugd genieten in de Kindertuin van Schiller. Aaltense horecaondernemers presenteren diverse shows van (cover)bands, deze beginnen bij enkelen met Koningsnacht op 26 april. Op 27 april is er overdag en ‘s avonds live muziek in de kroegen en op diverse podia om Koningsdag volop te vieren.

Buurtschappen, kleine kernen
In Barlo wordt een fietstocht voor kinderen en volwassenen gehouden vanaf 9.30 uur, daarna kan men gezellig borrelen bij Groot Deunk. Voor de kinderen is een springkussen en pannaveldje geregeld.
Leden van de christelijke Oranjevereniging IJzerlo kunnen aanschuiven bij het Oranjeontbijt in ‘t Dorpshuus tussen 9.00 en 11.00 uur.
Rondom Kulturhus Lintelo worden de hele dag allerlei activiteiten gehouden voor jong en oud.
In De Heurne (Dinxperlo) worden diverse festiviteiten en activiteiten georganiseerd.
De Aaltense Heurne staat op Koningsdag in het teken van de traditionele Koningsdagborrel.
Op Koningsdag wordt in buurtschap Dale voor de leden een fiets-, ofwel oriëntatietocht georganiseerd met daarna een koffie/ borreluurtje bij buurtschapshuis ‘t Romienendal.
Ook op De Haart wordt Koningsdag gevierd met diverse activiteiten.


www.AaltenOranje.nl

www.vvnf.nl

'Roeien' in de Oranjetent. Foto: Frank Vinkenvleugel