Afbeelding

Randbericht, Bernhard Harfsterkamp

Opinie

Koningsdag

In Aalten zijn ze bescheiden. In Winterswijk daarentegen overdrijven ze vaak. Er is daar niet alleen een Koningsdag met activiteiten, er is ook kermis. Niet één dag. De kermis is al op vrijdag begonnen. Zes dagen! Dat is veel.

In augustus herhaalt zich dat, het kan niet op. In Aalten is er slechts een keer per jaar kermis. Dat is meer dan voldoende en verstandiger. Het voorkomt dat inwoners te veel geld uitgeven gedurende al dat gefeest. Het zal met de verschillen tussen beide gemeenten hebben te maken. In Aalten zijn ze zuiniger. Dat uit zich ook in het financieel beleid. De wethouder van financiën van Aalten doet minder vaak een greep in de reserves dan zijn collega in Winterswijk.

Voor mij is het een openbaring dat er nog gemeentes zijn, die slechts één dag Koningsdag vieren. Daarvoor gewoon aan het werk. Alleen voor de inwoners en Aalten en Dinxperlo die dinsdag een lintje krijgen, is die dag uiteraard ook al feestelijk. In mijn jeugd was er maar één dag Koninginnedag. De kermis begon op de middag ervoor en was na anderhalve dag afgelopen. Dat kon ik met mijn zakgeld nog net aan.

Tegenwoordig heb ik zes dagen kermis voor de deur, want vanuit mijn voorkamerraam kan ik de kermis zien liggen en als ik achter het huis zit hoor ik die. Daarom heb ik op zondag mijn woning even verlaten en ben ik vertrokken naar mijn spaarzaam gemeubileerde kippenhok ergens in de buurt van Aalten. De precieze plek kan ik niet onthullen, want alleen de eigenaar weet dat ik daar zo nu en dan vertoef.

Als ik woensdag toch in Aalten ben zal ik een keer Koningsdag bijwonen. Het programma heb ik al bekeken. Boeiend is de Koningsloop. Als ik jonger was geweest had ik graag deelgenomen, tegenwoordig ben ik liever een toeschouwer die applaudisseert voor de rennende mens. Dan is er nog een ballonnenshow vol creativiteit. Het meest verheug ik me op de kleedjesmarkt voor kinderen. Ik ben benieuwd naar het aanbod op deze alternatieve rommelmarkt. Misschien zit er nog iets leuks voor me tussen.

Natuurlijk zal ik plaats nemen op een van de terrassen bij het gemeentehuis. Ik wil een paar keer proosten op de verjaardag van onze koning. Ik mis dan wel de televisie-uitzending van de viering in Maastricht, waarbij de koning zelf aanwezig is met zijn familie. Voor het eerst in vele jaren zal ik het met de herhaling moeten doen. Ben ik zo koningsgezind? Dat valt mee. Het is gemakkelijk kritiek te hebben op onze koning. Dat ga ik nu niet doen. Een sober Koningsfeest zoals in Aalten is geweldig. Daar wil ik van genieten.