Op weg naar Anholt. Foto: Jos Wessels

Op weg naar Anholt. Foto: Jos Wessels

Aftrap 450 jaar Geboorte van Nederland

Cultuur

BREDEVOORT/AALTEN/DINXPERLO - Bredevoort 1572, de herdenking van 450 jaar Geboorte van Nederland. Dit feit wordt op veel plaatsen gevierd.

Door Jos Wessels

Toen was het hier een ellendige tijd vol geloofsstrijd, burgeroorlog, plundering en brandschatting. Maar uiteindelijk won de vrijheid het van de tirannie. “Zelfs president Zelenski van Oekraïne ziet dit als een inspiratie voor zijn land, zei hij in zijn toespraak tot de Tweede Kamer”, burgemeester Anton Stapelkamp en Jos Wessels, voorzitter Comité-1572 vertelden dit. 

Zij benoemden ook de vier V’s, die nodig zijn om in vrede met elkaar samen te leven: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Verbondenheid. De burgemeester overhandigde het eerste exemplaar van de fietsroute Bredevoort-Anholt aan Jos Wessels. In 1572 was de heer van Anholt, Dietrich van Bronkhorst-Batenburg, ook pandheer van Bredevoort. Hij moet ontelbare malen de afstand tussen beide plaatsen hebben afgelegd. 

De aftrap van Bredevoort 1572, 450 jaar Geboorte van Nederland, geschiedde op het terras van Stadsbrouwerij De Borghman in Bredevoort. Compagnie Onversaegt luisterde het geheel op met een kampement. Na de presentatie ging het gezelschap op de fiets om onder stralende weersomstandigheden de tocht naar Anholt en weer terug af te leggen. De tocht van 58 kilometer leidde door de prachtige voorjaarsnatuur in het Aaltense buitengebied en het Duitse grensgebied. Het gezelschap koos voor een terrasstop in Dinxperlo. Terug was er een ‘geuzenhap’ bij De Borghman. De fietsroute, een aanrader voor inwoners en toeristen, is te koop bij de plaatselijke VVV’s. Daar kan men ook de activiteitenfolder Bredevoort 1572 verkrijgen met het hele jaarprogramma.

Kinderburgemeester Jurre Tadema, wethouder Martin Veldhuizen, Julius en Ravi Wichers met het speurtochtboekje. Foto: Jos Wessels
Burgemeester Anton Stapelkamp overhandigt de fietsroute aan Jos Wessels. Foto: PR