Henk Heijnen in de replica van de grafkelder. Foto: Lineke Voltman

Henk Heijnen in de replica van de grafkelder. Foto: Lineke Voltman

HelenaHuis toont gevonden schatten uit de Oude Helenakerk

Cultuur

AALTEN - In de landstaat tegenover de Oude Helenakerk is donderdag 21 april het HelenaHuis officieel geopend. Ondernemer Henk Heinen heeft het vroegere pand van smederij Van Lochem gekocht en omgebouwd tot museum.

Door Lineke Voltman

Heinen is al van zijn jeugd betrokken bij de Oude Helenakerk, die de aanleiding is geweest voor het tot stand komen van het Helena Huis. “Als 17-jarige was ik als timmerman betrokken bij het onderhoud van de kerk. In 1973 ontdekte ik bij restauratiewerkzaamheden dat er een middeleeuwse grafkelder aanwezig was. Ik werd nieuwsgierig, maakte een gat in de grond en daalde af in de kelder. Daar vond ik drie graven. Een daarvan was, zoals later na onderzoek bleek, het graf van baron Lambert Joost van Hambroick. Hij bewoonde samen met zijn echtgenote baronesse Mechteld Anna Bentinck het huis Hambrock in de omgeving van Bocholt. Verder heb ik een aantal munten gevonden waaronder van Koningin Wilhelmina toen ze 18 jaar was en het complete 12-delige Duitse muntstelsel, dat wist ik toen natuurlijk niet maar dat is later uitgezocht.”

Replica van grafkelder
Heinen: “Ik heb destijds de grafkelder opgemeten (ik heb nog steeds altijd een duimstok, pen en papier bij me) en foto’s ervan gemaakt. Enkele jaren geleden ontstond het plan om de grafkelder na te bouwen op ware grootte. Tot nu heeft het altijd bij mijn bedrijf gestaan, maar toen het pand van de smederij te koop stond kon ik ‘mijn droom’ waarmaken: een ruimte waar zowel de grafkelder als de andere vondsten tentoongesteld zouden kunnen worden en het publiek er ook van zou kunnen genieten.”

Hedendaagse kunstenaars
Het museumgedeelte van het Helena Huis bestaat uit drie verdiepingen. Op de begane grond heeft de grafkelder een prominente plaats gekregen en zijn er vitrines met onder andere de vondsten uit de Helenakerk. De tweede en derde etages bestaan uit galerijen, op de eerste worden in wisselende exposities kunstwerken getoond van hedendaagse Nederlandse en Duitse kunstenaars, de derde galerij is geheel gewijd aan de in Aalten geboren kunstenaar Piet te Lintum. Heinen: “Te Lintum heeft zoveel werken gemaakt, daarvan laten we er steeds zo’n 40 tot 50 zien.”

Portretten in bruikleen
Via een live verbinding hield de theoloog des Vaderlands, Thomas Quartier, de openingsrede. Quartier is geboren in Duitsland, studeerde in Nijmegen en woont nu in een abdij in Leuven (België). De locoburgemeesters van Bocholt en Aalten, Gudrun Koppers en Martin Veldhuizen, verrichtten samen met mevrouw Pie Van Lochem de officiële opening van het Helena Huis door de portretten van baron en baronesse Van Hambroick te onthullen, die in januari van dit jaar in bruikleen zijn gekregen van het Historisch Centrum Overijssel. De portretten lagen opgeslagen in een depot op een fabrieksterrein. Na een uitgebreide lobby en een vakkundige restauratie van kunstrestaurateur Guido Hengeveld hebben ze nu een mooie plek gekregen in het museum.

Het Helena Huis is elke zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Vanaf Hemelvaartsdag worden de openingstijden verruimd, aangepast aan de openingstijden van de Oude Helenakerk.

Links locoburgemeester van Bocholt Gudrun Koppers, Henk Heijnen, Pie van Lochem en wethouder Martin Veldhuizen. Foto: Lineke Voltman