Foto van mensen bij vleugel neergeschoten Lancaster bommenwerper? Foto: Eigen foto

Foto van mensen bij vleugel neergeschoten Lancaster bommenwerper? Foto: Eigen foto

Vliegtuigvleugel Lancaster bij de Vennebulten

Cultuur

AALTEN/HEELWEG - In de nacht van 16 op 17 juni 1944 stortte een Lancaster neer bij boerderij Lieftink op de Heelweg. De ME 840 maakte deel uit van het 550 squadron van de RAF, met als basis North Killingholme in Engeland. Het doel om te bombarderen was Sterkrade.

Het vliegtuig werd op de terugweg, in de buurt van Aalten, beschoten door een nachtjager. Deze doorboorde de linkervleugel tussen de romp en beide motoren. Het vliegtuig vloog in brand en de linkervleugel brak na een explosie af. Delen van het vliegtuig kwamen terecht in de buurt van de Nieuwe Venneschuur, de boerderijen Oud en Nieuw Lieftink en de Entinkweg. Vrijwel alle vliegers kwamen om bij de crash. 

Enkele jaren geleden werd op een zolder bijgaande foto gevonden. Over de foto is weinig bekend, behalve dat deze genomen zou zijn bij de Vennebulten nabij de Radstake, zoals achterop de foto met potlood is vermeld. Vermoedelijk staan de mensen op de restanten van de vleugel van de gecrashte Lancaster. De opa van de eigenaar van de foto is afgebeeld. Eduard Kempers uit Aalten staat achtste van links, met hoed.

Vraag is of de foto daadwerkelijk is gemaakt op de vleugel van de Lancaster in Heelweg, tijdens de bevrijding in 1945. Kan iemand aangeven wie er (verder) op de foto staan? Welk boerderijtje is op de achtergrond zichtbaar? En zijn er nog mensen die kunnen vertellen wat er die nacht op de Heelweg is gebeurd? Reacties graag naar de redactie van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW: rene_luijmes@kpnmail.nl of tel. 06-12927664.