Afbeelding

Muzikale Voetnootjes, Marco van Lochem

Opinie

God Only Knows - Beach Boys (1966)

Gewoon, omdat het zo mooi is

Wat is het mooiste liedje ooit gemaakt? Een nagenoeg ondoenlijke zoektocht. Zoveel liedjes, zoveel mensen, zoveel meningen. Eigenlijk is het niet eerlijk om liedjes met elkaar te vergelijken, het is geen wedstrijd, het gaat om het gevoel dat je van een liedje krijgt. Ik kan kippenvel krijgen van de gitaarsolo in ‘Comfortably Numb’ van Pink Floyd, vooral van de live versie.

Huilen om muziek, dat lukt mij nagenoeg nooit. Dat is mij één keer overkomen. Mijn beste vriend was vlak daarvoor overleden en toen ik de live versie van ‘The River’ van Bruce Springsteen hoorde, volgden tranen met tuiten. Ik zat alleen in onze woonkamer, misschien heeft dat mij ‘getriggerd’.

Muziek is dus emotie. Waarom krijg je van het ene een goed gevoel en doet iets anders je helemaal niets? Het is een kwestie van smaak en daar valt niet over te twisten. Je kunt er natuurlijk wel over neuzelen, oftewel erover kletsen, elkaar proberen te overtuigen van jouw smaak of mening, allemaal op een respectvolle manier. De Radio 2 Top 2000 levert bijvoorbeeld elk jaar weer geneuzel op. De ene helft van Nederland is het eens met die ranglijst, de andere helft in zijn geheel niet. Zo is de nummer één positie van Queens ‘Bohemian Rhapsody’ niet voor iedereen het beste liedje dat ooit gemaakt is, toch staat het bijna altijd bovenaan. Ik vind het een prachtig nummer, maar er zijn wat mij betreft mooiere liedjes.

Ik wil hier graag een lans breken voor ‘God Only Knows’ van de Beach Boys. Een werkelijk sublieme melodie, fenomenaal mooi gezongen en een prachtige tekst. ‘I May Not Always Love You, But Long As There Are Stars Above You, You Never Need To Doubt It, I’ll Make You So Sure About It’, ik hou misschien niet altijd van je, maar zolang er sterren boven je schijnen, zal ik je van die liefde proberen te overtuigen. Misschien een beetje vrij vertaald, maar de volgende zin bewijst toch echt wel dat die liefde er is, ‘God Only Knows What I’d Be Without You’.

Ik denk dat deze jaren zestig topper tot één van mijn favoriete liefdesliedjes aller tijden behoort. In drie minuten komt alles aan bod wat een klassieker moet hebben. Dat is volgens mij ook de reden dat dit nummer nog steeds enorm gewaardeerd wordt. Ik word er elke keer weer een beetje emotioneel van.

63. God Only Knows - Beach Boys