Ongewenst

Verval is niet lelijk. Voor mij hoeft niet alles er netjes uit te zien. Ik heb jarenlang naast een vervallen textielfabriek gewoond. Als enige buurtbewoner stoorde ik me er niet aan. Ik zag juist de schoonheid van het verval. Ik liep regelmatig door de oude fabriek en zag dat er steeds meer natuur aanwezig was.

Die textielfabriek, de Tricot, is inmiddels fraai gerestaureerd en bevat nu vele woningen. Toch had ik het niet erg gevonden als het een ruïne was gebleven en dat die verder in verval was geraakt. Instortingsgevaar was er niet, daarvoor was de bouw te degelijk. Ik stelde al eens voor alles zo te laten en het Tricotpark te noemen. Iedereen dacht dat ik een grapje maakte, terwijl ik helemaal geen grapjas ben.

Een hekel aan onverzorgde tuintjes heb ik niet. Het is juist boeiend om te volgen welke wilde planten spontaan in dat groen opduiken. Helaas zijn die planten vaak ongewenst en worden ze vaak onkruid genoemd. Alsof het geen echte plant is. Het is een vreemd gebruik om al die soorten weg te willen halen, want kale grond tussen de gewenste planten blijft nooit kaal. Heel snel ontkiemt er van alles. Als je het eeuwige wieden wilt voorkomen, kies dan voor tuinplanten, die de bodem blijvend bedekken. Ze hebben ook nog mooie bloemen.

Dat er plantjes in het grind en tussen tegels en andere bestrating opduiken is niet verrassend. Het zijn soorten, die tegen veel betreding kunnen en daardoor altijd laag blijven. Laat ze gewoon staan in plaats van er gif overheen te spuiten. Ze komen altijd weer terug! Wat net als gif tijdelijk helpt is afgekoeld water, waarin aardappels zijn gekookt. Helaas, tegenwoordig eten de meeste mensen alleen nog aardappels in de vorm van patat.

Waar ik graag kom zijn oude begraafplaatsen. Daar vind je graven, die niet allemaal zijn onderhouden. "Dat ziet er niet netjes uit”, wordt gezegd. "Het moet glad zijn.” Ik heb er vaak over gesproken met vrienden en kennissen. Ik heb ze zelden op andere gedachten kunnen brengen. Blijkbaar zit het netheidssyndroom in onze genen en ben ik een mutatie. Geef mij maar een graf, waarop allerlei planten groeien. Hoe groener, des te beter. Oude begraafplaatsen staan niet voor niets in hoog aanzien bij de floraonderzoekers van Nederland. Daar kun je in de bebouwde kommen verrassende soorten tegenkomen. Omdat ik geen fanaticus ben, begrijp ik dat veel mensen graag zien dat iets er netjes bij ligt. Dat geldt zeker voor graven. Zoals altijd is er een tussenweg. Geef op een begraafplaats enkele graven de ruimte voor verval en overwoekering. Laat je verrassen door wat er verschijnt!