Adviescommissie adviseert straat naar Evert Smilda te noemen

'Groot hart voor het erfgoed van Aalten'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – De famile Smilda heeft met een brief verzocht een straat te noemen naar de in 2020 overleden Evert Smilda. Hij was bekend inwoner van Aalten, was betrokken bij het Nationaal Onderduikmuseum en schreef boeken over de geschiedenis van Aalten. De Adviescommissie cultureel erfgoed besloot tijdens een vergadering op 11 april burgemeester en wethouders te adviseren het verzoek te honoreren.

Pad tussen nieuwe woningen aan de Ludgerstraat
Aan de Ludgerstraat worden dit jaar nog op de locatie waar vroeger de technische school stond woningen gebouwd. De gedachte is om een doorgaand pad voor fietsers en wandelaars in dit gebied naar Evert Smilda te noemen. Er is een relatie tussen hem en deze plek, want Smilda was leraar op de technische school. Bij het vernoemen van straten en wegen naar personen is het de regel, dat ze minstens tien jaar geleden moeten zijn overleden. De adviescommissie wil daar in dit geval van afwijken, zodat deze markante Aaltenaar geëerd kan worden. Het verzoek kwam in de vergadering van februari al ter sprake, maar toen waren niet alle commissieleden aanwezig. Dat was dit keer wel zo, waarna er een positief advies volgde.

Veel betekend voor musea
“Evert Smilda had een groot hart voor het erfgoed van Aalten”, zegt Hans de Graaf, “Hij wist belangstelling op te wekken en had veel kennis die hij wilde delen.” Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum, gaf aan dat Smilda veel heeft betekend voor de oudheidkundige kamer en de musea in Aalten. Willem Doodeheefver zei dat het met een schijnwerper zoeken is naar mensen als Smilda, die op historisch gebied zoveel hebben bijgedragen. Smilda is onder andere bekend van zijn boeken over Aalten en Bredevoort in oude ansichten. Bij de afbeeldingen schreef hij een korte toelichting. Ook was hij samen met G.J. Timmer samensteller van de twee delen 'Aalten zoals het was, zoals het is'. Smilda beschreef daarnaast al in 1964 de geschiedenis van de koperslagers in de Peperstraat in 'Twee eeuwen tussen es en Slinge'. Voordat B en W een beslissing kan nemen moet ook nog de Oudheidkundige werkgemeenschap Aalten-Dinxperlo-Wisch en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers om advies gevraagd worden.