Westerkerk met pastorie, circa 1905. Foto: collectie Leo van der Linde

Westerkerk met pastorie, circa 1905. Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje, gereformeerde kerk B. en pastorie

Cultuur

AALTEN - Ruim een eeuw oude ansichtkaart van de gereformeerde kerk B. en pastorie Aalten. De kerk die men later Westerkerk noemde. Dit kerkgebouw werd aanvankelijk kerk B. genoemd. 

In Aalten kende men al de oude Oosterkerk. Deze noemde men de gereformeerde A-kerk. In 1914 werd de nieuwe Oosterkerk in gebruik genomen. De Westerkerk aan de Hogestraat was een kerk bestemd voor diensten van de in 1887 uit de Nederlands Hervormde Kerk uitgetreden gereformeerden. Deze noemde men kerk B. Op een gegeven moment werd de Westerkerk te klein en plaatste men een portaal voor de ingang. 

Op de foto zien we het kerkgebouw zonder portaal. Het is één van de laatste ‘schuurkerken’ van Nederland, een gebouw van historische waarde. Bijzonder is ook de architectonische vormgeving in rondbogenstijl, een mengvorm van neo-romaanse stijl en het neoclassisme. De kerkzaal is voorzien van de kenmerkende rondboogvensters. Ook in de voorgevel zijn volop gemetselde rondboogmotieven verwerkt. De top van de voorgevel heeft een kleine torenspits. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt door de Euregio christengemeente Aalten-Bocholt. De kerk heeft nu de status van gemeentelijk monument.

Tekst en foto: Leo van der Linde