Afbeelding

Marleen laat Cuba zien dat vrouwen ook graag achter het stuur kruipen

Opinie

Het is één uur ‘s nachts en ik hoor een slijptol. Samen met Remko loop ik over straat in Cuba, terug naar onze Casa Particular. “Kijk, hier hebben ze ook Jannetjes”, grapt mijn vriend.

Tekst en foto’s: Marleen Hoftijzer

Mijn vader Jan staat namelijk elke avond wel met een slijptol, soldeerbout of een lasapparaat in z’n hand. Mijn vader kan alles repareren als hij wil. Hier in Cuba is het meer een noodzaak. Door het embargo van de VS en corona is het land in verval geraakt. Apotheken zijn werkelijk helemaal leeg. In de supermarkten vind je alleen toiletpapier en er is bijna geen benzine te krijgen. 

En toch rijden overal prachtige auto’s rond. Chevrolet’s, Ford’s en Lada’s uit de jaren vijftig. Weliswaar met een omgebouwde motor. De Jannetjes van Cuba zijn flink aan de slag gegaan. Koplampen zijn vervangen door ledlichten. De ramen zijn elektrisch bedienbaar. En de audio is omgevormd voor luide salsa muziek.

Mannen rijden al pronkend rond in hun auto’s die zijn bestickerd. De luxe upgrades zoals een airco, tv en verstelbare stoelen staan overal aangeduid. Het is net de Achterhoekse cross. Jonge jongens die hun oude barrels kapot rijden om ze vervolgens weer op te lappen onder het genot van een biertje. 

Hoewel het vrouwelijk schoon in de Achterhoek nog wel eens achter het stuur kruipt, zagen we dit in Cuba zelden. De cultuurnormen zijn nog wat ouderwets. Onzin natuurlijk, alsof dames niet hard en veilig kunnen scheuren! Deze Achterhoekse dame kruipt in ieder geval graag achter het stuur.

We waren blij verrast toen we tijdens onze laatste taxirit naar het vliegveld werden rondgereden door een echte Cubaanse. ‘Lopen er hier ook nog wat Marleentjes rond’, grap ik terug.

Afbeelding
Afbeelding