Veranderingen bij de VVV’s in de gemeente Aalten

AALTEN – In de gemeente Aalten zijn al vele jaren VVV’s aanwezig in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo. Deze van oudsher drie zelfstandige Verenigingen Voor Vreemdelingverkeer zijn nu verenigd in de VVV’s gemeente Aalten. Ondernemers moeten lid zijn van deze overkoepelende vereniging, want anders wordt geen informatie over ze verstrekt. Dit gaat nu veranderen. De ledenstructuur wordt opgeheven en de dienstverlening zal gericht zijn op het totale toeristische aanbod.

Door Bernhard Harfsterkamp

Dit voornemen was al opgenomen in de beleidsnota Vrijetijdseconomie, die in maart 2021 door de gemeenteraad werd vastgesteld. Daarin werd uitgesproken dat het 'gastheerschap' en dienstverlening van de VVV’s het hoofddoel moet zijn. Om dit te realiseren is de huidige ledenstructuur een struikelblok. De leden zijn op de VVV’s gaan leunen als het om de ontwikkeling van producten en arrangementen en de promotie van individuele bedrijven gaat. Dat is niet de taak van de drie VVV’s. 

Voor professionele productontwikkeling is er immers al ondersteuning vanuit de Stichting Achterhoek Toerisme. Ideeën daarvoor moeten vanuit de ondernemers zelf komen. De gemeente vindt dat alle betrokkenen in het toeristisch netwerk verantwoordelijkheid moeten nemen en dat de samenwerking gericht moet zijn op het algemeen belang. Van de bestedingen van de toeristen profiteert niet alleen de toeristische sector zelf, maar ook andere voorzieningen.

In de praktijk kostte de ledenstructuur en de ledenadministratie veel tijd. Die kan nu besteed worden aan de dienstverlening. De drie VVV’s krijgen van de gemeente jaarlijks een budgetsubsidie van 8900 euro voor hun exploitatie. Uit de ledeninkomsten werden de kosten van de VVV-licentie en de websitekosten gefinancierd. Die bedroegen 8030 euro per jaar. Door het opheffen van de ledenstructuur zijn die inkomsten er niet meer en daarom zal de gemeente die kosten overnemen. Hiervoor is nog geld beschikbaar in het uitvoeringsbudget voor de beleidsnota Vrijetijdseconomie. 

Verwacht wordt dat door de andere opzet ook met projecten extra geld voor de exploitatie kan binnenkomen. Als er een concreet project voor bijvoorbeeld de horeca wordt uitgewerkt zal van de deelnemende partijen een bijdrage worden gevraagd. Met het toeristisch netwerk, dat bestaat uit de Vereniging van Logiesverstrekkende bedrijven, de lokale afdeling van Horeca Nederland, Stichting Aalten Promotie, Ondernemersfonds Dinxperlo, Bredevoorts Belang/BREM, Musea/Koppelkerk, de VVV-‘s, de grensmakelaar, de regiocoördinator van St. Achterhoek Toerisme en de gemeente, is over de nieuwe aanpak overlegd op 21 maart. Alle partijen hebben zich positief uitgesproken over de nieuwe werkwijze.