René Dessing (links) en burgemeester Anton Stapelkamp (rechts) bij de  lindeboom

René Dessing (links) en burgemeester Anton Stapelkamp (rechts) bij de  lindeboom

Walter Hobelman

Gemeente Aalten schenkt boom aan Huis Landfort

MEGCHELEN – De eeuwenoude buitenplaats Huis Landfort in Megchelen is de afgelopen jaren uitgebreid gerestaureerd. Dit gebeurde op initiatief van de stichting Erfgoed Landfort. Ook voor inwoners van de gemeente Aalten is het een mooie plek om te bezoeken en te wandelen. Onlangs is door de gemeente Aalten een boom geschonken die op het landgoed geplant is. 

Door Walter Hobelman

“Wij ondersteunen het initiatief van buurgemeente Oude IJsselstreek om deze buitenplaats in oude glorie te herstellen”, aldus burgemeester Anton Stapelkamp. “Via berichten op social media kwam Huis Landfort onder mijn aandacht en na een bezoek kwam ik onder de indruk van wat er hier allemaal gebeurt.”

Onder leiding van de heer Dessing (directeur van de stichting Erfgoed Landfort) hebben vaklieden het huis gerestaureerd, het park volledig gerenoveerd, het koetshuis herbouwd en de verdwenen moestuin weer aangelegd. Er zijn vele stinzen geplant en dankzij een succesvolle crowdfunding hebben talloze prachtige en rijk bloeiende bomen een plekje in het park gekregen. Veel vrijwilligers hebben zich al gemeld om hun steentje bij te dragen aan de instandhouding van dit bijzondere erfgoed in de Achterhoek.

Toplocatie
“We hebben als gemeente besloten om een lindenboom te schenken. Deze boom is ook terug te vinden in het wapen van de gemeente Aalten, dus dat leek ons wel toepasselijk. Wij hopen dat de schenking van de lindeboom bijdraagt aan een vruchtbare samenwerking tussen Huis Landfort en organisaties in de gemeente Aalten”, aldus de burgemeester. “Deze toplocatie voegt iets toe aan de Achterhoek als geheel en verdient aandacht.” Het planten van bomen is tegenwoordig een veel gebruikte manier om verbondenheid tot uitdrukking te brengen. Zo is er op 17 januari door de gemeente Aalten ook een lindeboom boom geplant in Bocholt, dat dit jaar viert dat het 800 jaar geleden stadsrechten kreeg.

De historische buitenplaats Huis Landfort kent een lange geschiedenis die teruggaat tot de vijftiende eeuw. “Volgend jaar is het tweehonderd jaar geleden dat Huis Landfort haar huidige aanzicht kreeg”, vertelt kunsthistoricus René Dessing. “We zijn nu bijna klaar met alle werkzaamheden en bezoekers zijn welkom voor een wandeling rond het landhuis.” Rondom het Landhuis kan vrij gewandeld worden. Een deel van het landhuis en het park wordt tegen een kleine vergoeding opengesteld. “Dit jaar gebruiken we om onze vrijwilligers voor te bereiden op hun werk als gids, beveiliger en het onderhoud van het park en de tuinen. Volgend jaar gaan we dan officieel open.”