Muziekvereniging Excelsior tijdens een concours in Zutphen. Foto: PR
Muziekvereniging Excelsior tijdens een concours in Zutphen. Foto: PR

Groot concert Excelsior Barlo met Gelders Fanfareorkest

BARLO – De 100-jarige muziekvereniging Excelsior Barlo viert deze bijzondere mijlpaal het hele jaar door met diverse activiteiten. De ‘ivoren’ vereniging geeft op 23 april een groot concert samen met het Gelders Fanfareorkest in evenementencentrum De Hofnar. Tijdens dit concert presenteren de musici van Excelsior het nieuwe uniform. De bijzondere uitvoering met fantastische lichtshow begint om 19.30 uur.

Door Karin Stronks

De aftrap voor het jubileumjaar is op 4 november 2021 gehouden met een jubileumconcert in de feestelijke entourage met gouden accessoires van ’t Romienendal. Jan Ligterink van het bestuur geeft aan: “Dit concert luidde het jubileumjaar in. Dit jaar staan een heleboel activiteiten op het programma waaronder een weekendje weg met het 21-koppige jeugdorkest, gevolgd door het Jeugdconcert op 25 mei. In het najaar wordt een groot concert gegeven in samenwerking met de Bargkapel, als afsluiting is er een dankdienst begin november. Maar zover is het nog niet, we zijn nu met de voorbereidingen bezig voor het concert met het Gelders Fanfareorkest. Dat is een geweldig professioneel orkest, we kijken er enorm naar uit!”
Juweeltjes
Voor de pauze zal Excelsior het concert starten met de ‘vaste openingstune’ Opening for An Occasion. “We geven voor elk stuk muziek uitleg, het programma is opgebouwd naar de presentatie van het nieuwe uniform toe. Enkele hoogtepunten zijn ‘Guardian Of My Soul’, een koraalbewerking, en ‘Fire In The Blood’. Juweeltjes”, aldus Geert Kobus van de jubileumcommissie. In de pauze wordt er van kleding gewisseld en het Gelders Fanfareorkest zal haar muzikale kunsten ten gehore brengen.

“De finale spelen we samen, een arrangement van Coldplay, dat wordt een geweldig geheel. Om zo samen te spelen met deze professionele musici is fantastisch”, kijkt Saskia Koskamp, bestuurslid, vooruit.  
Emotie
Het fanfareorkest van Excelsior, bestaande uit 45 muzikanten, is druk bezig met repeteren voor dit grote concert. Jan Ligterink: “We komen twee keer per week bij elkaar om te oefenen, nu weer in gebouw de Markerink. We proberen altijd emotie in de muziek te leggen. Nu we weer compleet zijn en vaak repeteren raken we weer goed op elkaar ingespeeld. Tijdens de coronamaatregelen hebben we bij ons in een grote schuur geoefend, daar konden we de anderhalve meter afstand in acht nemen. Dat is erg fijn, zo blijf je enigszins bij. Als je maanden niet kunt repeteren loop je heel gauw achter en moet je een enorme inhaalslag maken voor je weer op niveau bent.”

De uniformen zijn mogelijk gemaakt door acties van de Scharrelaars, een groep mensen die Excelsior actief steunt. “Daar zijn we zo trots op, twintig jaar auto’s wassen en ‘old iezer’ ophalen, en sparen… Ze hebben er veel voor gedaan. We hebben voorafgaand op een ludieke wijze overlegd over hoe ons nieuwe uniform er uit moet zien, een soort ‘stemming’ gehouden. Zelfs onze jeugd heeft zich uitgesproken voor een uniform. Het wordt iets met blauw, dit keer zijn er geen petten bij…”, glimlacht Geert Kobus. 

Mijlpaal
Op 4 november 1922 is de christelijke muziekvereniging Excelsior officieel opgericht. Jan Ligterink weet te vertellen: “De aanleiding was het Oranjefeest in de zomer van 1922. Muziekvereniging Advendo uit Lintelo speelde toen een vrolijke noot bij ons in Barlo. Iemand zei toen; ‘Volgend jaar zit hier onze eigen muziekvereniging.’ Tja en toen kon Barlo niet achterblijven!” En nu, 100 jaar later, wordt het hele jaar door deze mooie mijlpaal gevierd met leuke activiteiten voor de vereniging en voor het publiek.

Het concert met het Gelders Fanfareorkest wordt op zaterdag 23 april gehouden in De Hofnar, aanvang 19.30 uur. Entree: 5 euro voor personen vanaf achttien jaar. Jongeren gratis entree.