Loes Tebeest. Foto: Suzan Westerveld

Loes Tebeest. Foto: Suzan Westerveld

Kinderraadsleden Loes Tebeest en Sabien Janssen stellen zich voor

AALTEN - Wat is politiek? Wat doet de gemeente? Wat is een democratie? Wat kan ik zelf in de gemeente doen? In de rubriek Kinderen in de Politiek kunnen jonge lezers leren over politiek.

Samen met de kinderraadsleden en de gemeente gaat schrijver Eva Schipper op zoek naar vragen die bij kinderen leven over de politiek. Kinderen in de Politiek is speciaal geschreven voor basisschoolleerlingen van groep 5 tot groep 8 en verschijnt in Aalten Vooruit en in De Band. 

Deze zomer vonden de verkiezingen plaats van de nieuwe kinderburgemeester en is de nieuwe kinderraad met zeven kinderen gevormd. In dit artikel stellen kinderraadsleden Loes ter Beest en Sabien Jansen zich voor aan de gemeente Aalten.

Loes
Loes (11 jaar) zit in groep acht van IKC de Triangel. Loes vindt het leuk om te volleyballen, te bakken en te lezen. De deelname aan de verkiezing vond ze erg leuk, maar ook een beetje spannend. Loes vertelt over wat ze graag zou willen bereiken dit jaar: “Ik zou me graag willen inzetten voor ouderen en dieren. Voor ouderen zouden er in de gemeente meer bankjes moeten komen.”

Ook is Loes van mening dat leerlingen van de basisschool vaker op bezoek moeten gaan bij ouderen om gezellig spelletjes te spelen. Voor dieren zou Loes graag veilige oversteekplekken willen maken. “Soms is het heel erg druk op de weg voor dieren. Voor eekhoorns zou een soort brug bij drukke wegen een oplossing kunnen zijn.” Later wil Loes misschien in de zorg gaan werken. 

Sabien
Sabien (11) zit in groep acht van OBS de Slinger. Sabien vertelt enthousiast over haar hobby's: “Ik vind het leuk om met vriendinnen te zijn, te dansen bij DanzArte, piano te spelen en om paard te rijden.” Sabien heeft erg veel zin in de kinderraad. “Ik vind het leuk dat ik samen met andere kinderen wat kan betekenen voor Aalten.” Sabien vindt dat de speeltuinen in Aalten beter verdeeld moeten worden.

“Op het Kobus zijn bijvoorbeeld veel speelplaatsen, maar in bijvoorbeeld de Haartsestraat en de Oranjelaan niet. Eigenlijk zou ieder kind dichtbij huis moeten kunnen spelen.” Dat is volgens Sabien niet alleen veel fijner, maar ook veel veiliger. “Sommige kinderen kunnen alleen op straat of in de tuin spelen.” Sabien kijkt vooruit op het jaar in de kinderraad; “Ik heb zin om veel te vergaderen en veel te zien. Ook hoop ik dat meer ga leren over de gemeente Aalten en over politiek.” 

De volgende keer stellen twee andere kinderraadsleden zich graag voor in de krant.

Sabien Jansen. Foto: Suzan Westerveld