Pittige vragen bij de Pubquiz 1572 Geboorte van Nederland. Foto: Jos Wessels
Pittige vragen bij de Pubquiz 1572 Geboorte van Nederland. Foto: Jos Wessels

Kwelleke, mangs en knetterbiele...

Cultuur

BREDEVOORT - In de pubquiz 1572, Geboorte van Nederland, die op 9 april in Bredevoort is gehouden, komen naast vragen over de geschiedenis ook diverse vragen over Achterhoekse uitdrukkingen aan bod. 

Door Jos Wessels

Wat betekent het Achterhoekse kwelleke? En mangs en knetterbiele? Dat zijn woorden waarvan de betekenis in de pubquiz 1572 Geboorte van Nederland zijn gevraagd. Veertig mensen waren naar ’t Grachthuys getogen om verdeeld over acht groepen mee te quizzen. Gemiddelde leeftijd is 35 jaar. 

De pubquiz was op voortreffelijke wijze samengesteld door Berni Blekkink die de avond ook presenteerde. Het was een pittige quiz over allerlei onderwerpen waaronder dus Achterhoekse gezegden. Centraal stonden de gebeurtenissen in Bredevoort rond 1572, de geboorte van Nederland. Na een spannende finale eindigden twee groepen op de eerste plaats: ’t Is neet volle en Meer koffie meer Beter. Na een extra vraag over het aantal inwoners van Bredevoort nu (1450) won Meer Koffie, bestaande uit Jan Willem, Imanda en Jelle Slief. Zij werden gehuldigd door quizmaster Berni. En de betekenis van die Achterhoekse woorden? Nauwelijks, soms en kettingzaag.