Colin Lasker (links) met Steven Boer en de vijf deelnemers aan Sandbox. Foto: Karin Stronks
Colin Lasker (links) met Steven Boer en de vijf deelnemers aan Sandbox. Foto: Karin Stronks

Sandbox, community voor jongeren die houden van kunst en cultuur

Cultuur

AALTEN - Jonge mensen die geïnteresseerd zijn in kunst en cultuur kunnen terecht bij Sandbox. Sandbox is een initiatief van twee studenten die een lerarenopleiding volgen en die graag voor creatieve jongeren een brug willen slaan van knutselwerk naar museumkunst. Figulus Welzijn helpt hierbij door een ruimte in het jongerenhuis aan de Ludgerstraat 66 in Aalten beschikbaar te stellen. Om de week, op vrijdag van 19.00 tot 21.00 uur, wordt een avond voor deze doelgroep georganiseerd. Sandbox heeft een budget ontvangen van Talentverbinder Richard Jongetjes. Deelname is gratis, voor materialen wordt gezorgd.

Door Karin Stronks

Steven Boer en Colin Lasker, twee jonge studenten, willen graag jongeren begeleiden die iets met kunst en cultuur willen doen. Colin: “We hebben om de week hier in het jongerenhuis een ruimte ter beschikking en, ook super natuurlijk, een budget ontvangen van Talentverbinder Richard Jongetjes. Vanavond gaan we aan de slag met houtskool.” Colin zit op de kunstacademie, Steven doet de lerarenopleiding geschiedenis. Wat ze alle twee hebben is interesse voor kunst, cultuur en kunstgeschiedenis. “En we willen dit graag overbrengen aan jongeren die onze interesse delen.” 

Steven vertelt: “Ons doel is om voor jongeren een brug zijn tussen knutselen en museumkunst. Wat we bieden? Nou dat kan van alles zijn. We kunnen workshops geven, bijvoorbeeld eens een spreker uitnodigen, maar vooral zelf aan de slag. Jongeren kunnen aangeven wat ze willen doen, schilderen, tekenen, collages maken, zeefdrukken of blauwdrukken maken. Wij zorgen voor de materialen en begeleiden de deelnemers. In vakanties zouden we bijvoorbeeld een projectweek kunnen houden.” Colin vult aan: “We richten ons voorlopig op jongeren tussen de zestien en 25 jaar. Het is niet dat je heel goed moet zijn in iets hoor, als je enthousiast bent en interesse hebt is al goed. Sandbox is laagdrempelig en vrijblijvend. Er is geen lidmaatschap of verplichting.” 

Aan enthousiasme geen gebrek bij Steven en Colin. Ideeën zijn er en de kennis hebben ze in huis. Intussen komen er jongeren binnen die mee willen doen. Als de groep compleet is gaan de jongeren naar boven, daar is de ruimte voor Sandbox. Tafels staan aan elkaar geschoven, er worden stoelen klaargezet. Er volgt een voorstelrondje. Het blijkt dat een van de meiden twee vriendinnen heeft meegenomen die niet echt iets met kunst hebben maar wel benieuwd zijn. Colin zegt opgewekt: “Dat is prima! We gaan vanavond werken met houtskool.” Er worden materialen tevoorschijn gehaald en de groep gaat aan de slag. 

Hoe komen de initiatiefnemers aan de naam Sandbox? “De letterlijke vertaling is zandbak. Dat staat voor speelsheid, lol hebben en ontdekken. Daarnaast is Sandbox een concept dat online en in games wordt gebruikt voor een type game waarin alles kan en mensen vrij zijn om van alles uit te proberen en te experimenteren.” Rolt uit dit project een tentoonstelling? “We zullen resultaten delen op social media. Maar een expositie is een leuk idee! Daar kunnen we nog over nadenken…” 

Sandbox wordt om de week gehouden op de vrijdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Deelname is gratis, voor materialen wordt gezorgd. Locatie: jongerenhuis, Ludgerstraat 66, Aalten. De volgende avond is op vrijdag 22 april.


Facebook: Sandbox Achterhoek

De creaties van deelnemers aan Sandbox. Foto: PR