Zoekplaatje, uitstapje landbouwschool Bredevoort. Foto: PR
Zoekplaatje, uitstapje landbouwschool Bredevoort. Foto: PR

Oplossing zoekplaatje, uitstapje Landbouwschool

Algemeen

BREDEVOORT - Prachtige foto van een uitstapje van leerlingen van de Lagere Landbouwschool in Bredevoort naar Giethoorn, in de periode1950 - 1951. Vanaf een punter werd
een mooie schoolfoto gemaakt.

Enkele namen zijn bekend door een aantal reacties. Op de foto zien zijn onder andere te zien: Gerrit Lensink, Derk Eeltink, Jan Maas, Gerrit Wikkerink, Hennie Prinsen, Arie Vreeman, Wim te Brake(?), Johan Wevers, Henk Wildenbeest(?), Gerrit Prange en Henk Wiggers. Evelien Hillen herkende haar vader: Jan Hillen. Hij woonde toen in Vragender en nu in IJzerlo. 

Henk ter Horst herkende de leraren Moltmaker en van Strien. De Landbouwschool Bredevoort was gehuisvest in de voormalige Openbare school aan de Schoolstraat. In 1929 werd van  gemeentewege aan de Schoolstraat in Bredevoort een openbare lagere school gebouwd. Deze moest echter na zes jaa r worden opgeheven wegens gebrek aan leerlingen. 

Het was niet alleen de Hervormde School op ‘t Zand, maar ook de sinds 1902 bestaande rooms-katholieke school aan de Landstraat die leerlingen aan het openbaar onderwijs onttrokken. De openbare lagere school werd in 1946 als lagere landbouwschool in gebruik gegeven aan de christelijke boeren- en tuindersbond. Zo kreeg Bredevoort een landbouwschool. Later werd het gebouw gebruikt als rooms-katholieke kleuterschool. Vervolgens deed het gebouw dienst als peuterspeelzaal Doortje. Sinds enkele jaren is het gebouw in gebruik genomen door Hengelsport Vereniging (HSV) ‘De Slinge’ en de Werkgroep Bredevoort Schittert. Er ontbreken een aantal namen van leerlingen op deze foto. Leo: “We hopen nog op wat reacties.”

Foto met dank aan: Henk Wiggers.