Afbeelding

Column Dichterbij, burgemeester Anton Stapelkamp

Opinie

Een nieuwe raad, nu nog een nieuw college

De verkiezingen liggen alweer bijna een maand achter ons. U heeft uw keuze kunnen maken. Gelukkig deed bijna 60% van de Aaltenaren dat, een stijging van ruim een half procent. Dat is mooi, want landelijk ging de opkomst achteruit. Maar 40% had geen zin of vond het niet belangrijk om één van hun medeburgers aan te wijzen als vertegenwoordiger in het bestuur van onze gemeenschap. En dat vind ik zorgelijk. 

Juist in deze tijd beseffen we hopelijk de waarde van onze vrijheid, van onze democratische rechtsstaat, maar die staat onder druk. Door tal van oorzaken functioneert die niet meer als vanouds, al moeten we over het verleden ook niet al te rooskleurig denken. Veel mogelijkheden van inspraak en rechtsbescherming bestaan ook nog maar een halve eeuw.

Er is reden tot zorg als politieke partijen minder leden hebben en moeite hebben voldoende kandidaten te vinden. Als de partijpolitiek steeds meer versplintert, als er door polarisatie steeds minder ruimte is voor compromis en overleg. Als ons de democratie lief is, zou ons dat allen een zorg moeten zijn. Wat zou u/jij als burger bij kunnen dragen aan onze lokale democratie? Goed om eens over na te denken.

De kiezer heeft gesproken en de politieke verhoudingen opnieuw bepaald. Geen aardverschuiving, er zijn vijf partijen die verloren hebben waarvan er ook vier een zetel hebben moeten inleveren. Een partij - CDA - bleef ongeveer gelijk maar kreeg er wel een zetel bij en BBB-HMV was spekkoper met drie zetels erbij. Afgelopen 28 maart namen we afscheid van de oude raad met een eremedaille voor de nestor Freek Diersen. 24 jaar was hij uw volksvertegenwoordiger. Op 30 maart is de nieuwe raad geïnstalleerd nadat ze de zuiveringseed en ambtseed hebben afgelegd (of belofte gedaan). Negen nieuwelingen en ook acht vrouwen, een Aaltens record. Ook zijn er twintig fractievolgers benoemd die raadsleden bij bepaalde vergaderingen mogen vervangen.

De raad kan nu aan de slag. Op 5 april besloot de raad om, net als vier jaar geleden, met alle zeven partijen te proberen een raadsprogramma op te stellen. Over veel zaken zijn partijen het best wel eens met elkaar, alle raadsleden hebben tenslotte het welzijn en de welvaart van onze gemeenschap voor ogen. Laten we ons dus richten op wat ons bindt en niet op wat ons scheidt, zo is de gedachte. Bovendien wordt zo benadrukt dat de hele raad opdrachtgever is van het nieuwe college van burgemeester en wethouders en niet slechts enkele coalitiepartijen. Op 8 en 22 april gaan veertien raadsleden onder leiding van een buitenstaander daarover met elkaar in gesprek.

Eveneens op 5 april benoemde de raad Doetinchemmer Hans-Martijn Ostendorp als informateur. Zijn opdracht is ‘te onderzoeken welke in de raad vertegenwoordigende partijen een solide en duurzaam college van burgemeester en wethouders kunnen vormen. De informateur kijkt hierbij ook naar een constructieve samenwerking tussen de leden van het te vormen college en tussen de collegeleden en de gemeenteraad. De informateur betrekt bij het onderzoek zowel de verkiezingsuitslag als de verkiezingsprogramma’s’. De informateur rapporteert in een openbare vergadering aan de gemeenteraad over de resultaten van de informatie en doet aanbevelingen over de volgende formatiefase. Het duurt nog wel even voordat er een nieuwe ploeg wethouders is, maar misschien ook wel goed om de tijd te nemen voor een stevig fundament dat vier jaar blijft staan.

De burgemeester is hierbij niet aan zet en blijft op afstand. Dat past bij zijn onafhankelijke positie. Net als voor u is het voor mij dus toekijken vanaf de tribune en wachten op witte rook.