De sint Helenakerk aan de Dijkstraat. Foto: PR

 De sint Helenakerk aan de Dijkstraat. Foto: PR

Oekraïens Paasfeest in Sint Helenakerk

Cultuur

AALTEN - Op zondag 24 april om 9.30 uur is er een viering van het Orthodox Oekraïens Paasfeest in de roomskatholieke (rk) St.-Helenakerk aan de Dijkstraat.

Inmiddels zijn er Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Aalten. In Oekraïne, zoals in alle orthodoxe kerken, wordt het Paasfeest op 24 april gevierd. Op initiatief van de Diaconale Hulpverlening Aalten van de gezamenlijke kerken is de behoefte aan een Paasviering gepeild bij de vluchtelingen. Dat verlangen was er. 

Een werkgroep, met een vertegenwoordiger uit de christelijk gereformeerde kerk, de protestantse gemeenten uit Aalten en Dinxperlo en de rk St.- Helenakerk, heeft de dienst voorbereid. Daarbij kreeg de werkgroep hulp van twee dames uit Oekraïne. Zij vertelden over de traditie in de Oekraïne bij het Paasfeest in hun land. Zo wordt daar door gezinnen een mandje met eieren en paasbrood mee naar de kerk genomen. Deze worden aan het eind van de dienst in een ceremonie gezegend. 

Daarna volgt de maaltijd thuis. Op zondag 24 april wordt echter na de dienst de maaltijd in het parochiecentrum gezamenlijk genuttigd. In de viering van het Orthodoxe Paasfeest wordt zoveel mogelijk de sfeer van een Orthodoxe dienst benaderd. Er klinken kerkelijke gezangen uit de Oekraïne, die troost kunnen bieden in deze tijd. Ook Aaltenaren zijn welkom bij deze bijzondere viering. Zelf een klein mandje met eieren en brood meenemen kan, maar er zal ook gezorgd worden voor paasbrood bij de koffie en thee na de dienst. Zo kan de verbondenheid met deze ontheemden worden getoond.