Van links af, Sjoerd Veerbeek (AZSV), Erik-Jan Etten (AD'69), Patrick Frenken (AZSV), Rob ten Brinke (AD'69), Wim van de Put en Henk-Jan Veldboom (AZSV) bij de middenstip van het hoofdveld van AD'69. Foto: Karin Stronks

Van links af, Sjoerd Veerbeek (AZSV), Erik-Jan Etten (AD'69), Patrick Frenken (AZSV), Rob ten Brinke (AD'69), Wim van de Put en Henk-Jan Veldboom (AZSV) bij de middenstip van het hoofdveld van AD'69. Foto: Karin Stronks

AD’69- en AZSV leden geven toestemming voor onderzoek ‘AaltenUnited’

Sport

AALTEN – Maandag 4 april is bij AZSV en AD’69 een ledenvergadering gehouden. Drie agendapunten zijn identiek. De stemming over samengaan jeugd AZSV/AD’69 vanaf komend seizoen, de stemming over voorbereidingen naar één voetbalvereniging in seizoen 2023/2024 en het derde punt is stemming onderzoek voetballen op één sportpark over vijf à tien jaar. AZSV voorzitter Patrick Frenken: “Er zijn pittige gesprekken gevoerd in de goed gevulde kantines. Uit de stemming blijkt dat bij AD’69 98% van de leden akkoord is met de voorstellen, bij AZSV is dat 93%.”

Door Karin Stronks

De emoties lopen af en toe hoog op tijdens de ledenvergaderingen. Sommige leden vinden dat de stuurgroep hen ‘het mes op de keel zet’, en ‘het wordt ons door de strot geduwd’. “Begrijpelijk, voetbal is emotie. Het gaat ook over ‘hun club’.” Er zijn op deze avond, 4 april, in elk geval zeer stevige gesprekken gevoerd en ook kritische vragen gesteld. Over de identiteit van de clubs, over waarom er zo snel een besluit moet komen en over financiële zaken. Bijvoorbeeld over de financiering van de twee kunstgrasvelden en de privatisering van AZSV die daaruit is voortgevloeid. Maar ook over de clubkleuren en de eventuele nieuwe naam van de vereniging zijn vragen gesteld. Henk-Jan Veldboom, bestuurslid AZSV, merkt op: “AaltenUnited klinkt best goed eigenlijk...”

Erik-Jan Etten, voorzitter van AD, geeft aan: “Op deze vragen hebben we nu nog niet direct een antwoord. Er worden werkgroepen gevormd, uit leden van AZSV en AD’69, die binnen de gestelde kaders onderzoek gaan doen. We hopen in het najaar met concrete voorstellen te komen en gaan er vanuit dat we in januari de klap erop kunnen geven.” Patrick Frenken vult aan: “Vergeet ook niet dat wij hier twee-en-een-half jaar geleden al mee zijn begonnen, toen zijn de eerste gesprekken gevoerd. Heel constructief overigens. Dus op bestuurlijk niveau zijn we er best ver mee. En beide besturen staan er zeer positief in. Door de maatregelen rondom corona was het niet mogelijk om alle leden eerder in te lichten. Dat was ook voor ons heel lastig.” 

Waarom doet Bredevoort niet mee? “We hebben sv Bredevoort ingelicht maar zij hebben een samenwerking met de jeugdafdeling van MEC, Miste. Zij kunnen eventueel later aansluiten als dat nog van toepassing is. Voorlopig is een samengaan met deze club nog niet aan de orde.” 

De jeugdteams van AD’69 en AZSV gaan vanaf het komende seizoen (2022/2023) samen de competitie in, enkele juniorenteams zijn dit seizoen al samengevoegd. Voor de verdere voorbereiding voor ‘AaltenUnited’ gaan werkgroepen, die vanuit de leden worden samengesteld, onderzoek doen. Erik-Jan Etten: “De volgende thema’s worden onderzocht; juridisch, financieel, voetbalzaken, vrijwilligers, kleding en communicatie. Qua contributie liggen de verenigingen al vrijwel op hetzelfde niveau. Er zal nog veel overlegd moeten worden over deze genoemde zaken en we hopen in november met een update te komen. Er hebben zich al 25 mensen gemeld om zitting te nemen in één van de werkgroepen.” 

De stuurgroep, bestaande uit drie mensen van AZSV, twee van AD’69 en Pascal Kamperman van Achterhoek in Beweging, hebben kaders vastgesteld waarbinnen het samengaan kan worden gerealiseerd. “Pascal Kamperman heeft ervaring met het samenvoegen van verenigingen, hij heeft het advies uitgesproken om de vaart erin te houden, vandaar dat we de wens koesteren om in januari 2023 een definitief besluit te nemen”, aldus Patrick Frenken. Op de vraag of hij enkele voorbeelden kan geven die binnen het kader vallen zegt hij: “Voetbal moet mogelijk zijn voor iedereen, vrouwen, mannen, kinderen, mensen met en zonder beperking moeten plezierig mee kunnen doen. En het prestatievoetbal zal plaatsvinden op de zaterdag.” 

De komende tijd worden de werkgroepen gevormd, zij gaan onderzoek doen en ideeën uitwerken, voorstellen maken. Zij doen over de vorderingen en eventuele knelpunten verslag aan de stuurgroep. Volgens een AZSV lid zullen de werkgroepen ‘wondertjes moeten verrichten’. De stuurgroep is optimistisch. “We willen graag het voetbal op een goede manier behouden in Aalten. De details zullen door de werkgroepen worden onderzocht en uitgewerkt. We hopen dat ook de gemeente op een constructieve manier gaat meedenken.”